dinsdag, 17 mei 2022

Deltavariant vergroot kans ernstig verloop corona bij zwangere vrouwen

Academische ziekenhuizen maken zich zorgen over de toename van het aantal zwangere vrouwen dat ernstig ziek wordt door de deltavariant van het coronavirus, zo meldt de Volkskrant. Deze week zijn minstens vijf zwangere vrouwen met corona opgenomen op de ic’s. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de crisis. In alle gevallen gaat het om vrouwen die niet zijn gevaccineerd.

Het CDC - de Amerikaanse evenknie van het RIVM - adviseerde zwangere vrouwen deze week met klem om zich alsnog te laten vaccineren. Daar is slechts 23 procent van de zwangeren gevaccineerd. De vaccins zijn veilig en effectief, concludeerde de organisatie op basis van nieuwe cijfers. Zo is het percentage miskramen onder gevaccineerde vrouwen vergelijkbaar met vrouwen die niet zijn gevaccineerd. "Het is urgenter dan ooit om te vaccineren nu de hoogbesmettelijke deltavariant ernstige gevolgen heeft voor ongevaccineerde zwangere vrouwen", aldus CDC-directeur Rochelle Walensky woensdag.

Ernstige complicaties

Ook in Nederland blijkt uit de cijfers dat zwangeren door de deltavariant een groter risico hebben op ernstig verloop van corona. Sinds het begin van de coronacrisis zijn 574 zwangere vrouwen met corona opgenomen in het ziekenhuis, blijkt uit cijfers van de Nethoss (Netherlands Obstetric Surveillance System). Daarvan belandden 66 vrouwen op de ic en 55 op de obstetrische 'high care'-afdeling, een afdeling speciaal voor zwangeren met ernstige complicaties. Van de vijf zwangere vrouwen die deze week op de ic van het Erasmus MC werden opgenomen, liggen er op dit moment twee op hun buik aan de beademingsapparatuur.

Dringend advies aan zwangeren om zich te laten vaccineren

In ons land laat naar schatting minder dan de helft van de zwangeren zich laat vaccineren. Het exacte aantal is niet bekend omdat RIVM en de GGD die cijfers niet registreren. Bijwerkingencentrum Lareb plaatste een oproep aan zwangeren om zich te melden. Aan die oproep hebben tot nu toe zo’n 5.800 vrouwen gehoor gegeven, waarvan de helft ten minste één prik heeft gehad. Tot nu toe zijn daarbij geen bijzondere bijwerkingen gemeld. Volgens de gynaecologen komt de lage vaccinatiebereidheid onder zwangeren mogelijk door de terughoudende adviezen die zij aan het begin van de vaccinatiecampagne gaven. Hoewel de vaccins niet veel later al veilig bleken, werd de twijfel bij veel vrouwen niet weggenomen. Hans Duvekot is gynaecoloog in het Erasmus MC in Rotterdam en voorzitter van de werkgroep Covid-19 & Zwangerschap die zich samen met het RIVM buigt over het coronabeleid voor zwangeren. "In eerste instantie leek het er niet op dat gezonde zwangeren meer risico hebben op een ernstiger verloop van corona dan vrouwen die niet zwanger zijn. Maar inmiddels is dat veranderd. Nu we een dramatische toename zien van het aantal ic-opnamen, adviseren we zwangeren met enige klem zich te laten vaccineren." zegt hij in de Volkskrant. Dat komt doordat de deltavariant van het virus schadelijker lijkt voor zwangeren dan de eerdere varianten.

Of zwangeren zich wel of niet laten vaccineren, moet volgens Duvekot een vrije keuze blijven. Maar hij hoopt dat minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zijn oproep om te vaccineren ook richt aan zwangere vrouwen. Het huidige standpunt van het RIVM is dat zwangeren er verstandig aan doen zich te laten vaccineren. Mogelijk komt de organisatie binnenkort met een verscherpt advies.