Mensen met zwaar overgewicht krijgen sneller coronavaccin

Getty Images

Mensen met zwaar overgewicht krijgen voorrang bij coronavaccinatie. Huisartsen zullen deze prikken gaan zetten. Ze mogen binnen een paar dagen al beginnen met het bestellen van vaccins.

Het gaat om mensen van 18 tot en met 64 jaar met zogeheten morbide obesitas. Dat komt neer op een BMI van 40 en hoger. Zo'n 100.000 mensen in Nederland hebben een BMI boven de 40. Deze groep wordt per regio ingeënt. Zeeland is als eerste aan de beurt, gevolgd door Brabant en Limburg.

Mensen met overgewicht hebben een grotere kans om op de intensive care terecht te komen. Zo'n driekwart van de coronapatiënten op de ic heeft overgewicht.

Vanaf maandag mogen Brabantse huisartsen vaccins voor hun eigen patiënten bestellen. Hoeveel precies is de vraag, aldus huisarts Geert-Jan van Holten in het AD. "Op leeftijd en ziektebeeld kunnen we selecteren, maar we hebben als huisartsen lang niet alle patiënten met een BMI van boven de 40 in beeld. Mogelijk mist een groep daardoor de boot, omdat ze geen uitnodiging krijgen. Ik roep die mensen op om zichzelf te melden bij hun huisarts."

Landelijke campagne

Binnenkort start een landelijke campagne, maar die komt te laat voor de eerste regio’s, vreest Van Holten. "Als ik maandag moet bestellen, wil ik nu weten hoeveel." Hij is niet bang dat mensen zich nu ten onrechte massaal melden voor een prik. "Ik geloof daar niet in, we kennen onze patiënten. We zijn maanden bang geweest dat mensen zich niet willen laten vaccineren, en nu zijn we bang dat te veel mensen zich laten vaccineren. Dat lijkt me niet nodig."

Ook 63- en 64-jarigen kunnen snel een uitnodiging van hun huisarts verwachten. Dat geldt ook voor mensen met het syndroom van Down of een neurologische aandoening.

Je kunt je BMI met deze BMI-meter eenvoudig berekenen. Vul hieronder je lengte en gewicht in.

[BMI_METER]

Auteur 
Bron 
  • Algemeen Dagblad