Nieuwe coronavariant baart zorgen

Deze herfst zal BQ.1 dominant worden in Europa

coronavirus
Getty Images

Nederland is een van de vijf Europese landen waar de nieuwe coronavariant BQ1 is opgedoken. Het Europees infectieziekteninstituut ECDC is bezorgd, omdat het zich sneller verspreid dan de varianten die hier nu heersen.

De cijfers over week 40 lieten zien dat de nieuwe BQ1 in opmars is, net als het subtype BQ1.1. Buiten Nederland werd het nieuwe coronatype gezien in Frankrijk, België, Ierland en Italië. Het ECDC verwacht dat de nieuwe variant in de periode half november tot begin december de overheersende coronatype zal worden in Europa. Het ECDC uit zijn zorgen hierover. De BQ1-variant lijkt het immuunsysteem namelijk wat beter te ontduiken dan de huidige varianten. Het spike-eiwit aan de buitenkant is een beetje anders. Gevolg: er zullen meer mensen met het coronavirus besmet worden de komende maanden.

Ernstiger ziek

We weten nog niet of de nieuwe variant ernstiger ziek maakt dan de BA.4 of BA.5 varianten die hier nu rondgaan. De eerste gegevens wijzen niet uit dat BQ1 ziekmakender is, maar er is meer onderzoek nodig. Andrea Ammon, directeur van de ECDC, adviseert de overheid om vooral bij 65-plussers met covid goed in de gaten te houden welke varianten rondgaan. Ziekenhuisopnames en stergevallen moeten extra goed bekeken worden. Ammon adviseert verder zoveel mogelijk mensen te vaccineren die 60-plus zijn of die andere risicofactoren hebben.

Vaccins

Helpen de vaccins wel tegen dit nieuwe type? In Amerika zijn er al drie van deze varianten gesignaleerd en stelt men zich deze vraag ook. De deskundigen zijn optimistisch daarover, volgens dit artikel in de National Geographic, want de nieuwe varianten zijn voortgekomen uit de BA.5 variant. De nieuwe bivalente vaccins zijn ook op omikron gericht en een van de vaccins van Pfizer zelfs ook op deze BA.5 omikronvariant. Die hebben daarom waarschijnlijk een streepje voor, maar meten is weten, en dat moet nog op grotere schaal gebeuren. Van alle coronavaccins is aangetoond dat ze beschermen tegen ernstige ziekte, dus vandaar dat vaccineren nu extra wordt aanbevolen.

Auteur 
  • Heleen Croonen