dinsdag, 17 mei 2022

Steeds meer zwangeren in ziekenhuis met deltavariant

In het ziekenhuis worden steeds meer zwangere mensen opgenomen die besmet zijn met de deltavariant van het coronavirus. Dat zwangeren meer risico lopen door een besmetting, blijkt uit de ziekenhuisopnames van afgelopen weken.

“Deze vrouwen zijn niet gevaccineerd en hebben geen onderliggend lijden. Toch worden ze heel ziek’’, vertelt hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp (UMC Utrecht) tegen het AD. “In het ergste geval wordt hun baby zelfs eerder gehaald, terwijl de moeder aan de beademing op de IC ligt.” De afgelopen week lagen in het UMC vier zwangeren met het coronavirus. Een actueel landelijk overzicht ontbreekt nog, maar volgens Bloemenkamp worden ook in andere Nederlandse ziekenhuizen zwangere mensen met de deltavariant van het coronavirus opgenomen.

In andere landen is deze trend ook al een tijdje te zien, waaronder in het Verenigd Koninkrijk. Dat zwangeren met corona meer risico lopen om ernstig ziek te worden, werd dit voorjaar ook in Nederland duidelijk. Uit nieuwe cijfers blijkt nu dat de deltavariant van het virus zwangere mensen nog vaker ernstig ziek maakt. Zo’n 24 procent van de Britse zwangeren die in het ziekenhuis werd opgenomen tijdens de eerste golf, hadden meer zuurstof nodig of belandden op de IC. Bij de deltavariant loopt dat percentage op tot 45 procent.

Niet gevaccineerd

Bijna alle Britse zwangeren die werden opgenomen, waren niet gevaccineerd. Het gaat hier om maar liefst 99 procent. Bloemenkamp: “In Nederland zien wij hetzelfde beeld.” Hoe hoog de vaccinatiegraad onder zwangeren in Nederland is, is niet bekend. Het RIVM adviseert mensen die zwanger zijn sinds mei al om zich wel te laten vaccineren. De mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna zijn veilig en effectief bevonden voor zwangeren en hun ongeboren kind.

Bron(nen):