'Twintig kinderen behandeld voor Kawasaki, elf hadden ook corona'

kind-ziekenhuis
Getty Images

De afgelopen weken hebben ziekenhuizen in ons land twintig kinderen behandeld voor verschijnselen van de ziekte van Kawasaki. Er is waarschijnlijk een relatie met het nieuwe coronavirus, want elf van hen hadden ook antistoffen tegen het virus in hun bloed. Dit betekent dat ze onlangs ook COVID-19 hebben gehad, meldt de NOS.

Dat blijkt uit een enquête die de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) heeft gehouden. Voor zover bekend hebben de jonge patiënten geen onderliggend lijden.

De NVK vroeg de Nederlandse kinderartsen om alle gevallen van de nieuwe aandoening die zij tegenkomen te melden. De nieuwe ziekte lijkt een combinatie van twee bekende ziekten: de zeldzame ziekte van Kawasaki, die bijna uitsluitend kinderen onder vijf jaar treft, en het Toxisch Shock Syndroom (TSS).

NVK-voorzitter Károly Illy, zelf kinderarts in het ziekenhuis Rivierenland in Tiel, vertelt aan de NOS: "Slechts vier van de twintig patiënten waren jonger dan 5 jaar. Bij elf patiënten zijn antistoffen tegen het coronavirus vastgesteld."

Ziekte van Kawasaki

De ziekte van Kawasaki is een immuunziekte of een reumatische aandoening. Het wordt gekenmerkt door – ondanks het geven van antibiotica en paracetamol – blijvende hoge koorts. Het is een zeldzame ziekte die alleen voorkomt bij kinderen. Het is een goed behandelbare aandoening. Patiëntjes hebben doorgaans gezwollen klieren, droge en gebarsten lippen en (heftige) huiduitslag. De vingers en tenen van Kawasaki-patiënten en hun handpalmen en voetzolen zijn vaak opvallend rood.

Toxisch Shock Syndroom

Het Toxisch Shock Syndroom (TSS) - ook bekend als de tamponziekte omdat het kan ontstaan bij het langdurig inhouden van een tampon - is een acute, potentieel levensbedreigende infectieziekte. Zonder behandeling kun je ervan in shock raken. Dit gebeurt door een heftige reactie van het immuunsysteem op bacteriële gifstoffen.

Ook in andere landen

De Kawasaki-achtige ziekte die een relatie lijkt te hebben met het coronavirus, is ook in andere landen opgedoken. In onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten is melding gemaakt van de ziekte bij kinderen die ook antistoffen tegen het coronavirus hebben.

Illy meldt aan NU.nl dat Europese collega's gezamenlijk onderzoek doen.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • Nu.nl
  • NOS