Waarom je juist nú je nagels kort moet knippen

Ook horloges, ringen en activity trackers zijn uit den boze

Getty Images

We doen allemaal onze uiterste best om besmetting met het coronavirus tegen te gaan. Afstand houden, vaak je handen wassen... Toch is er iets wat door veel mensen vergeten wordt: je kunt je vingernagels nu het beste kort houden. Ook het dragen van ringen, horloges en activity trackers wordt door deskundigen afgeraden.

We wassen allemaal onze handen extra goed nu de covid19-pandemie in alle hevigheid is losgebarsten. Maar daarbij wordt één ding stelselmatig vergeten, waarschuwt een post die onlangs viral ging op Facebook. In deze post vertelt een vrouw over het advies dat ze kreeg van een Australische verpleegkundige: knip of vijl je nagels kort.

Handig trucje

Onder te lange vingernagels kunnen ziektekiemen, bacteriën en virussen zoals het coronavirus zich ophopen. Een aangezien we niet allemaal consequent met een nagelborstel onze nagels reinigen, raadt de Australische verpleegkundige aan de nagels zeer kort te houden. In de zorg (en in de horeca) is dat natuurlijk altijd al de gewoonte. Je handen goed wassen - ook als je het de geadviseerde 20 seconden doet - helpt niet voldoende om ook onder lange nagels schoon te worden.

Om te zien of je nagels kort genoeg zijn, deelt de verpleegkundige een eenvoudig trucje: Als je met je vingertop tegen je andere handpalm drukt en je voelt de nagel vóór het topje van je vinger, zijn je nagels te lang.

Draag geen gelnagels

Arts Neha Pathak beaamt tegen Business Insider wat in de post wordt gezegd: "We weten nog niet alles wat er te weten is over het coronavirus. Zo is het nog niet bekend hoe lang het virus precies kan overleven onder de vingernagels. Maar dat het lang genoeg is om anderen te besmetten, dat staat vast." Pathak raadt aan je nagels zo kort te knippen dat ze niet boven je vingertoppen uitkomen. Daarnaast zegt ze dat het verstandig is afgebladderde nagellak te verwijderen omdat ook daaronder bacterien en virussen zich kunnen ophopen. Hetzelfde geldt voor gel- en plaknagels: draag die voorlopig liever niet.

Stop met nagelbijten

Een ander advies van deze arts: "Stop met nagelbijten. Coronavirussen zorgen over het algemeen voor klachten aan de longen en luchtwegen. Dit soort virussen dringen je lichaam normaliter binnen via je ogen, neus of mond. Als je op je nagels en nagelriemen bijt, kun je een bacteriële ontsteking veroorzaken en zo het virus de kans geven je lichaam binnen te dringen. Heb je geen ontsteking, dan kun je alsnog jezelf besmetten door te bijten op je nagels terwijl het virus eronder verstopt zit.

Draag geen ringen, horloge of activity tracker

Ook andere deskundigen beamen dat het kort houden van je nagels nu extra belangrijk is. Daarnaast raden ze het dragen van (trouw)ringen, horloges en acitivity trackers af. "Het coronavirus houdt zich schuil in kleine hoekjes. Als je je handen wast maar je draagt ringen of een horloge, dan blijft het virus daar nog achter zitten. Je handen ontsmetten of wassen tegen het coronavirus heeft pas effect als je het virus geen kans geeft om zich nog te verstoppen op dat soort plekken. Gewoon een paar weken uitlaten is het eenvoudigste.", zegt huisarts Maxim Castro tegen het Belgische VRT.

Lees ook: dit zeggen je nagels over je gezondheid.

Auteur 
  • Franca van Dalen