zaterdag, 2 juli 2022

Online therapie steeds populairder

Het aantal Nederlanders dat bij depressie, angststoornissen of stemmingswisselingen gebruik maakt van onlinetherapie is in 2015 met 85.000 patiënten gegroeid. Dat meldt het AD.

In totaal maakten dit jaar 285.000 Nederlanders gebruik online therapie. Dat blijkt uit cijfers van de twee grootste aanbieders, het Amsterdamse Minddistrict en het Utrechtse IPPZ.

Volgens IPPZ-oprichter Joris Molenaar moesten mensen vaak weken wachten op een eerste gesprek. "Vijf jaar geleden werd ik nog uitgelachen als ik zei dat onlinetherapie de toekomst had. Nu sluiten wij per maand gemiddeld 20 procent nieuwe gebruikers aan. In 2014 was dat 14 procent per maand."

Risico's

Hoogleraar eMental-Health Heleen Riper van de VU Amsterdam waarschuwt voor de risico's van online therapie. "Heel veel instellingen gaan ermee aan de slag. Maar we weten nog veel te weinig over de effectiviteit."

Volgens haar zou beter moeten worden uitgezocht welk deel van de behandeling online zou moeten en wat beter niet. Van de invoering van online therapie via de huisarts staat voor Riper vast dat het klinisch effectief is en kosten scheelt. "Maar dat wil niet zeggen dat iedereen er baat bij heeft. Het is net als een paracetamol bij hoofdpijn: bij de één werkt het wel, bij de ander niet."

Bron(nen):