Waarom ben ik zo snel geïrriteerd?

Getty Images

Ik ben de laatste tijd wat geprikkeld en snel geïrriteerd als iemand wat zegt. Ook al bedoelt diegene het goed, ik word er heel boos om en kan het erg moeilijk loslaten. Waar komt dit vandaan en hoe ik kan ik ervanaf komen? Ook ben ik heel onrustig en zie ik het liefste niemand.

Danait

Ineke van Gent, psycholoog

Het klinkt alsof je helemaal niet lekker in je vel zit. Je omschrijft zelf al dat je snel geprikkeld bent en het liefst even niemand wil zien. Je bent je aan het terugtrekken.

Tijd voor hulp

Op zich is het geen probleem om je af en toe even af te zonderen om tot rust te komen, maar er lijkt meer aan de hand te zijn. Wanneer je je terugtrekt en je gevoel steeds slechter wordt, is het tijd om hulp in te schakelen. Soms kun je in je eentje door de bomen het bos niet meer zien en helpt het om samen met iemand te kijken wat er aan de hand is.

Oorzaken achterhalen

Door in gesprek met iemand te gaan, bijvoorbeeld je huisarts of een coach/psycholoog, kun je uitzoeken wat de oorzaken van je klachten zijn en natuurlijk, wat je kunt doen om je weer beter te voelen.

Daarnaast kun je iemand binnen je vriendenkring om hulp vragen. Misschien kan er iemand met je meegaan?

Huisarts of psycholoog

Hulp via de huisarts wordt meestal vergoed. Je kunt ook zelf een psycholoog bij je in de buurt zoeken via internet. Wanneer je als zoekopdracht psycholoog en je woonplaats invoert, krijg je een overzicht van de mogelijkheden.

Samenvattend: mijn advies is om hulp in te schakelen en je isolement te doorbreken. Laat je steunen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ineke van Gent is psycholoog. Dagelijks ziet zij mensen in haar praktijk die worstelen met verschillende vragen uiteenlopend van burnout/depressie en spanningsklachten tot eet- of verslavingsproblemen. Ook komen er mensen die last hebben van onzekerheid/angsten en moeite hebben met het maken van keuzes.