Waarom worden volkorenproducten aangeraden bij diabetes type 2?

Getty Images

Waarom worden volkorenproducten aangeraden bij diabetes type 2?

Arthur

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Als je diabetes type 2 hebt, is het belangrijk om je bloedsuikers onder controle te houden. Koolhydraten komen uiteindelijk als suiker in je bloed. Maar ook met diabetes heb je koolhydraten nodig. Koolhydraten geven je lichaam energie en zijn onmisbaar voor het werken van je hersenen.

Volkorenproducten bevatten koolhydraten en staan in de Schijf van Vijf omdat ze beschermend werken tegen allerlei ziekten en veel gezonde voedingsstoffen bevatten. Bovendien bevatten ze veel vezels die ervoor zorgen dat je bloedsuiker niet te snel stijgt. Gezonde producten met koolhydraten zijn: groente, fruit, volkorenbrood, havermout, volkoren pasta, zilvervliesrijst, volkoren couscous en peulvruchten. Producten zoals sap, frisdrank, snoep, koek en zoete toetjes, bevatten ook veel koolhydraten (suikers). Deze kun je het beste zoveel mogelijk laten staan.

Sommige mensen met diabetes hebben wel baat bij een dieet met minder koolhydraten. Voor anderen is dat niet de beste oplossing. Vaak is het tellen van koolhydraten nodig. De arts, diabetesverpleegkundige of diëtist helpt per individu te bepalen wat het beste werkt.

Meer over gezond eten bij diabetes type 2.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.