Zit er in speltbrood meer suiker dan in tarwebrood?

Getty Images

Sinds enige tijd eet ik speltbrood. Een kennis vertelde dat het minder gezond is dan je denkt. Het ging over de hoeveelheid suiker, die aanzienlijk groter zou zijn dan in tarwebrood. Is dit zo? Dit is voor mij belangrijk om te weten omdat ik diabetes heb.

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Het maakt niet uit of je speltbrood of tarwebrood eet. Ook  als je diabetes hebt maakt dit niet uit. Er zijn namelijk nauwelijks verschillen tussen speltbrood en tarwebrood. Ze bevatten een vergelijkbare hoeveelheid voedingsstoffen zoals koolhydraten en vezels.

In brood zitten koolhydraten, die in het lichaam worden afgebroken tot glucose. Glucose is een soort suiker. Glucose geeft je lichaam energie. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kunt denken en bewegen. Omdat in speltbrood ongeveer evenveel koolhydraten zitten als in tarwebrood, heeft het een vergelijkbaar  effect  in je lichaam. Als je diabetes hebt kun je gewoon koolhydraten eten, maar je moet het wel  bewust mee omgaan. Soms is koolhydraten tellen nodig.

Etiket

In principe bevat brood geen suiker, maar het kan zijn dat er aan brood suiker is toegevoegd. Dan staat dit in de ingrediëntenlijst. Als je brood zonder toegevoegde suiker wilt eten, is het dus verstandig om altijd op het etiket te kijken. Of vraag het aan je bakker als je daar je brood koopt.

Of je speltbrood eet of tarwebrood maakt dus niet uit. Het is veel belangrijker dat je voor een volkorenvariant van deze broden kiest. In volkorenbrood zitten namelijk de meeste vitamines, mineralen en vezels. Vezels zijn voor iedereen belangrijk. Ze zijn goed voor je stoelgang. Ook krijg je van vezels een vol gevoel, waardoor je minder snel honger krijgt. Als je diabetes hebt, zorgt het eten van veel vezels er verder voor dat het bloedglucosegehalte niet te veel stijgt na de maaltijd.  

Wil je zeker weten dat je volkoren tarwebrood of volkoren speltbrood te pakken hebt? Kijk ook daarvoor op het etiket of vraag het de bakker.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.