maandag, 8 augustus 2022

Zwarte rijst langzame koolhydraat?

Is zwarte rijst een langzame koolhydraat? Mijn man heeft diabetes en ik kook natuurlijk graag met de juiste producten voor hem.
Yvonne

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Zwarte rijst is een volkoren rijst met een zwart vliesje, afkomstig uit China. Ook voor diabetici is het een prima product, want het bevat net als zilvervliesrijst veel vezels.

Je hoeft niet te letten op TY, tenzij een diëtist dat heeft aangeraden. Moet je echtgenoot op advies van zijn diëtist wel op langzame of snelle koolhydraten letten, dan moet de voeding ook met de diëtist worden afgestemd. Hoe snel glucose in het bloed komt, heeft namelijk met de hele voeding te maken, niet alleen met koolhydraten. Daar is echter wel deskundig advies bij nodig, want de Glycemische Index zegt op zichzelf niet zoveel.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.