Ik ben 77 en wil nog eens seks. Kan dit?

Getty Images

Ik ben een man van 77 jaar. Ik gebruik medicijnen tegen een hoge bloeddruk en depressie en pillen die de aanmaak van testosteron verlagen. Ik wil graag nog eens met mijn vrouw gemeenschap hebben. Helaas ontbreekt de lust en het krijgen van een erectie is erg moeilijk.
Moet ik er maar genoegen mee nemen of is er een oplossing?

Rinus

Henriëtte Schoones, seksuoloog

Zoals ik jouw probleem lees, is seks voor jou een gigantische klus geworden. Ik weet niet precies welke medicijnen je gebruikt maar betablokkers en antidepressiva kunnen negatieve gevolgen hebben voor het seksueel functioneren. Daarbij slik je ook nog pillen die de aanmaak van testosteron verlagen.

Driekwart van de mensen tussen 65 tot 85 jaar vindt seks belangrijk. Het hebben van geslachtsgemeenschap wordt in deze leeftijdscategorie vaak vervangen door andere seksuele activiteiten, zoals strelen, masseren en elkaar masturberen.

Als je ouder wordt, wordt het gemak waarmee je opgewonden wordt geleidelijk minder. Er is vaak veel meer prikkeling nodig om hetzelfde effect te bereiken dan als je jong bent. Met de medicatie die jij gebruikt wordt alles nog moeilijker maar dat wil niet zeggen dat je geen intimiteit meer kunt ervaren. Het wordt niet meer zoals vroeger maar er kan wel een andere vorm gevonden worden.

Ik hoop dat jouw partner hier ook nog voor open staat.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.