Geen antibiotica nodig bij ontsteking neusbijholten

Getty Images

Bij een acute ontsteking van de neusbijholten heeft het geen zin om antibiotica te slikken. Een nieuwe pompje voor neusspray laat wel goede resultaten zien bij mensen met chronische vorm van deze ziekte. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Fleur Hansen.

Een verstopte neus, snot, pijn in het gezicht en verminderde reuk kunnen symptomen zijn van een acute ontsteking van de neusbijholten oftewel acute rhinosinusitis (ARS). ARS komt bij volwassenen ongeveer twee tot vijf keer per jaar voor, bij kinderen zeven tot tien keer per jaar.

Zo’n 10 procent van de Nederlanders lijdt aan chronische rhinosinusitis (CRS). Dan duren de klachten langer dan twaalf weken. De oorzaak is meestal een virus.

Complicaties

Hansen bracht in kaart welke complicaties er bij een ARS kunnen ontstaan. De infectie kan zich verspreiden naar de oogkas of de hersenen. Soms treedt er een abces op of zelfs hersenvliesontsteking, maar dat komt zelden voor.

Antibiotica hebben geen zin in de behandeling van ongecompliceerde ARS door de huisarts, ongeacht of een virus (waartegen antibiotica sowieso niet werken) of een bacterie de boosdoener is. Volgens Hansen is het niet zinnig om antibiotica preventief voor te schrijven in de hoop hiermee een complicatie te voorkomen.

Nieuw neusspraypompje

CRS wordt meestal behandeld met een neusspray of -druppels met ontstekingsremmers (corticosteroïden) en zoutwaterneusspoelingen. Ook antibiotica of chirurgie behoren tot de mogelijkheden. Hansen onderzocht de werking van een nieuw apparaatje (Optinose) dat de neusspray op een andere wijze toedient. Het klassieke pompje brengt de spray niet op de plekken waar hij moet zijn, namelijk bij de holtes. Het nieuwe pompje bleek effectief tegen verschillende symptomen.

Fleur Hansen promoveert op 23 maart 2016 op haar onderzoek ‘Complicated Rhinosinusitis’.

Bron 
  • AMC