8 groenten van het herfstseizoen

Knollen, kolen en pompoenen

Getty Images

De herfst is het seizoen van de knollen, kolen en pompoenen. Genoeg keuze om lekker te variëren. Je kunt er alle kanten mee op. Van wokschotel tot smakelijk soepje. Dit zijn acht heel gezonde herfstgroenten.

1. Koolraap

De eerste in het rijtje is de koolraap. Van buiten zijn ze geel-paars van kleur, van binnen lichtgeel. De smaak is wat zoetig.

2. Koolrabi

Ook koolrabi behoort tot de koolfamilie. Deze is lichtgroen of blauw-paars van kleur. Ook bevatten ze lange stengels met bladeren. Je kunt het zowel rauw als gekookt eten. De smaak is gekookt vergelijkbaar met bloemkool en rauw met bleekselderij, maar dan wel iets pittiger.

3. Paksoi

Paksoi is een koolsoort die oorspronkelijk uit China komt. De witte stengels zijn knapperig en de donkergroene bladeren zijn sappig. Beide kunnen gegeten worden. Paksoi zit boordevol vitamines en mineralen. Het is rijk aan vitamine A en C. Daarnaast bevat het ook calcium, ijzer, mangaan, fosfor, kalium en magnesium.

4. Pastinaak

Pastinaak is een grote, witgelige wortel die boordevol vitamines en mineralen zit. Zo is pastinaak rijk aan ijzer, kalium, calcium, caroteen en vitamine C. De smaak zit tussen wortel en knolselderij in. Echt een groente voor de herfst en winter!

5. Pompoen

Nog een typische herfstgroente is de pompoen. De vrucht bevat weinig calorieën, maar veel vezels. Goed voor de spijsvertering dus. Daarnaast is deze vrucht rijk aan calcium, ijzer, vitamine C en E. Vooral de oranje pompoen zit vol met bètacaroteen wat in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A.

6. Rode biet

Rode bieten zijn familie van suiker- en voederbieten. Net als spinazie en sla is het een nitraatrijke groente. Uit verschillende, maar kleine onderzoeken is gebleken dat nitraat een positief effect heeft op het uithoudingsvermogen. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden, de bloeddruk daalt en je minder zuurstof gebruikt tijdens inspanning.

7. Rode kool

Rode kool is één van oudste koolsoorten. Deze kool bevat vitamine C, E en K, ijzer, bètacaroteen, kalium, calcium en foliumzuur. Daarnaast is rode kool ook vezelrijk. Je kunt rode kool zowel rauw als gekookt eten. Kook rode kool nooit te lang, dan gaan er vitamines en voedingsstoffen verloren.

8. Wortels

Worteltjes zijn niet alleen lekker, maar ook goed voor je ogen. Ze bevatten namelijk vitamine A en andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van de ogen.

Inspiratie nodig voor lekkere recepten met bovenstaande groenten? Download ons gratis receptenboekje Heerlijk herfst!

Auteur 
  • Ilona Meernik