donderdag, 22 april 2021

Is het gezond om al je fruit (bijvoorbeeld ook bananen en kiwi's) met schil op te eten?

Ik ontbijt elke dag met een biologische banaan en een appel. Die appel eet ik met schil omdat daar de meeste goede stoffen in zouden zitten. Ook schraap ik de binnenkant van de bananenschil en doe het schraapsel in een smoothie. Is het eigenlijk gezond om al het fruit met schil en al op te eten?
Harrie

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Je kunt vrijwel alle soorten fruit met schil en al opeten. In de schil zitten vaak iets meer vezels en vitaminen, maar het heeft niet heel veel effect op je gezondheid. Het belangrijkste voor je gezondheid is dat je minimaal twee porties fruit per dag eet. Kijk dus vooral wat je lekker of makkelijk vindt: met of zonder schil.

Harig of bitter

Appels en peren worden vaak met schil gegeten. Bij andere soorten ligt dat minder voor de hand, omdat de schil hard, harig of bitter is. Toch zijn er mensen die ook de schil van bijvoorbeeld kiwi’s of (delen van) bananenschillen consumeren. Waarschijnlijk kan dit weinig kwaad. Maar of dit echt lekker is…

Wassen

Was in elk geval je fruit altijd grondig onder stromend water voordat je het opeet. Zo verwijder je vuil en stof.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.