Wanneer en hoe begin ik met het geven van eerste hapjes aan mijn baby?

Baby eet zijn eerste hapjes
Getty Images

Wanneer en hoe begin ik met het geven van eerste hapjes aan mijn baby? En klopt het dat je beter eerst groentehapjes kunt geven?

Pascalle Stijger, voedingsdeskundige:

Als je baby tussen de 4 en 6 maanden is, kun je beginnen met het geven van kleine eerste hapjes, ook wel oefenhapjes genoemd. Deze geef 1-2 keer per dag in aanvulling op borst- of flesvoeding. Zo went je kindje aan andere smaken dan die van melk en oefent het met happen van een lepeltje.

De ene baby is net iets eerder toe aan oefenhapjes dan de ander. Maakt je kindje bijvoorbeeld smakkende geluidjes of wordt het eten uit je mond gekeken? Dan kan het tijd zijn om ermee te starten. Het is belangrijk dat je kindje rechtop kan zitten en goed kan slikken.

Gezonde hapjes voor je baby

Starten met groente is goed, maar het kan ook iets anders gezonds zijn wat je als eerste hapje aan je baby geeft. Begin bij voorkeur met zachte smaken, zodat het verschil met de zoete smaak van borst- of flesvoeding niet zo groot is. Denk bijvoorbeeld aan banaan, perzik, peer en meloen of groentesoorten als bloemkool, doperwtjes, broccoli, worteltjes of pompoen.

Naast groente en fruit kun je ook pasta, (zoete) aardappel of rijst geven. Maal of prak dit wel goed fijn en begin met witte rijst of pasta. De darmen van je kindje wennen zo rustig aan de vezels in voeding. Je kunt een beetje water, (olijf)olie of melkvoeding toevoegen om het hapje wat smeuïger te maken. Gaat dat goed? Stap dan geleidelijk over op volkorenpasta en zilvervliesrijst.

Veel smaken laten proeven

Voor de smaakontwikkeling is het goed om te beginnen met losse smaken en die meerdere keren te laten proeven. Om de smaak te leren waarderen moet je kindje soms wel 10 keer proeven. Herhaling is dus heel belangrijk. Als je kind gewend is aan de losse smaken kun je voor de afwisseling smaken gaan combineren.

Voedselallergie voorkomen

Zodra je baby gewend is aan de eerste hapjes, dan kun je 100% pindakaas of ei aan de hapjes toevoegen. Daarmee verklein je de kans op een voedselallergie. Het advies is om hiermee te beginnen voor je kindje 8 maanden oud is. Heeft je baby ernstig eczeem of een voedselallergie? Begin dan al voor 6 maanden met het geven van pinda en ei. Overleg wel altijd eerst met de behandelend arts.

Meer tips en inspiratie

Wil je meer weten over eerste hapjes en hoe je deze maakt? Het compleet vernieuwde kookboek ‘Lust ik wel!’ van het Voedingscentrum heeft dé tips en helpt je met heerlijke recepten passend bij elke leeftijdsfase van je kind. Ook krijg je antwoord op veelgestelde vragen. Hoe bouw je hapjes stap voor stap op tot maaltijden? En hoe houd je het gezellig aan tafel, als je kind een moeilijke eter is? Speciaal voor ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar.

Met de actiecode lustikwel24 bestel je het boek ‘Lust ik wel!’ (€19,95) nu zonder verzendkosten (€3,95). De code is geldig t/m 31 juli 2024. Kijk voor meer tips, antwoorden op eetvragen en inspiratie ook op www.voedingscentrum.nl/eerstehapjes.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.