zaterdag, 13 augustus 2022

Een grijze baard terwijl het hoofdhaar nog niet grijs is, hoe kan dat?

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Hoe kan het dat er mannen zijn die een grijze baard krijgen terwijl het hoofdhaar nog niet grijs is?

Aan de buitenkant lijken haren er allemaal hetzelfde uit te zien, maar onderhuids bestaan grote verschillen, zegt dermatoloog Erwin Plinck van de Rotterdamse Haarkliniek in de Volkskrant.

Elke haar groeit uit een haarwortel. In die wortel zit simpel gezegd een 'klein pigmentfabriekje' waar pigmentcellen worden aangemaakt. Deze bepalen de kleur van je haar. In de ene haar werkt dat fabriekje nog perfect, terwijl het fabriekje het in andere haren niet meer doet.

Groeifase

Gedacht wordt dat het genetisch bepaald is welke fabriekjes als eerste stoppen en hoe snel ze hun productie afbouwen. Een haar wordt gebouwd in een haarzakje (follikel). Tijdens de groeifase maken pigmentcellen onder in die schacht voordurend pigmentkorrels die worden opgenomen door de cellen van de haarwortel. Van onderaf krijgt het haar dus steeds een kleurbad. Deze pigmentcellen worden met regelmaat vervangen. Daar zorgen de stamcellen voor.

Als je ouder wordt, raken die stamcellen, door beschadigingen, uitgeput. Hierdoor komt de aanmaak van nieuwe pigmentfabrieken stil te liggen en wordt de haar grijs. De snelheid van de vergrijzing verschilt per haar. Dit komt omdat elk haarzakje een andere hoeveelheid stamcellen heeft. Experts vermoeden dat er meer stamcellen zitten in de haarzakjes van de wenkbrauw en minder in de haarzakjes van de baard en die van de haren op de slaap. Waardoor op deze plekken dus eerder grijs haar ontstaat.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.