Top-10 voeding voor gezond haar

Van zalmfilet tot wortelen

Getty Images

Gezond haar hangt niet alleen af van de verzorgingsproducten die je gebruikt. Ook met bepaalde voeding, zoals zalmfilet, kun je de conditie van je haar verbeteren.

1. Zalmfilet

Dat zalmfilet goed is voor je gezondheid, is algemeen bekend. Zalmfilet bevat omega-3 vetzuren, vitamine B12 en ijzer. Hier profiteert ook je haar van. Het zorgt voor een gezonde hoofdhuid.

2. Groene groenten

Spinazie, broccoli en snijbiet zijn een prima bron van vitamine A en C. Deze vitamines heeft je lichaam nodig om talg te produceren. Talg is een natuurlijke conditioner voor je haar. Groene groenten bevatten ook ijzer en calcium.

3. Bonen

Kidneybonen en linzen zouden eigenlijk een belangrijk deel van je haarverzorgingsdieet moeten uitmaken. Ze bevatten onder andere proteïne voor de haargroei. En zijn rijk aan ijzer, zink en biotine. Biotine verbetert de haarconditie en helpt tegen kaalheid en grijs haar.

4. Noten

Een van de beste bronnen van selenium is de paranoot. Selenium houdt de hoofdhuid gezond. Walnoten bevatten alfa-linoleenzuur, die helpen het haar in topconditie te houden. Ze zijn ook een goede bron van zink, net als cashewnoten, pecannoten en amandelen. Een tekort aan zink kan leiden tot haaruitval.

5. Gevogelte

Kip en kalkoen zijn rijk aan proteïne en ijzer en helpen tegen broos haar.

6. Eieren

Eieren bevatten proteïne, biotine en vitamine B12. Dit zijn belangrijke beautyvoedingsstoffen.

7. Volkorenproducten

Voor een gezonde dosis zink, ijzer en vitamine B moet je zorgen dat je voldoende volkorenproducten eet. Bruinbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst zijn hier voorbeelden van.

8. Oesters

Oesters zijn vooral bekend om hun potentieverhogende capaciteiten. Maar ze zijn ook goed voor gezond haar. Dit komt door het mineraal zink, een krachtige antioxidant.

9. Zuivelproducten

Zuivelproducten bevatten calcium en dit mineraal stimuleert de haargroei. In melk en yoghurt zitten ook wei en caseïne (een bepaald eiwit), twee belangrijke bronnen van proteïne. Haar dat snel afbreekt heeft een tekort aan proteïne.

10. Wortelen

Vitamine A draagt bij aan een gezonde hoofdhuid. Dit is essentieel voor glanzend haar. Voor voldoende vitamine A kun je onder andere kiezen voor wortelen.

Auteur