Het mineraal zink

Wondermiddel bij verkoudheid?

Getty Images

Gezonde huid, haar en nagels? Daar heb je zink voor nodig. Bovendien is het belangrijk voor een goede weerstand. Maar klopt het dat je verkoudheid er sneller van overgaat?

Zink is net als chroom, jodium en koper een spoorelement. Spoorelementen zijn mineralen waarvan je maar een heel klein beetje nodig hebt. Het is onderdeel van enzymen die betrokken zijn bij de stofwisseling. Je lichaam gebruikt het bij de opbouw van eiwitten en de ontwikkeling van weefsel. Het zorgt voor gezonde botten, haar en huid, een goed geheugen en afweersysteem en het draagt bij aan de vruchtbaarheid.

Heel veel voedingsmiddelen bevatten een klein beetje zink. Het zit bijvoorbeeld in vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas, graanproducten, noten, peulvruchten en rijst.

Zinktekort

Volwassen mannen hebben dagelijks 9 à 10 milligram zink nodig, vrouwen 7 à 9 milligram. Krijg je te weinig zink binnen, dan kun je last krijgen van een verminderde afweer, nachtblindheid en afwijkingen aan de huid, slijmvliezen en het skelet. Ook kun je anders of minder gaan ruiken en proeven. Pasgeboren baby’s lopen een groeiachterstand op bij een tekort aan zink. In Nederland zijn geen gevallen bekend van mensen met een zinktekort. Eet je gevarieerd, dan haal je voldoende zink uit je voeding.

Verkoudheid

De resultaten van verschillende onderzoeken suggereren dat zink een verkoudheid zou kunnen verkorten of zelfs voorkomen. Zo bleek uit een onderzoek van de universiteit van Helsinki dat de verkoudheid bij mensen die zinksupplementen gebruikten bijna de helft korter duurde. Een andere analyse van vijftien experimenten die verscheen in de Cochrane Database of Systematic Reviews toonde aan dat siroop of tabletten met zink ervoor zorgen dat je sneller herstelt van een verkoudheid.

Zink slikken zodra de ‘r in de maand is’ dus? Nee, want wat de optimale dosis is, is nog niet duidelijk. En te veel zink gebruiken is op langere termijn schadelijk. Vaak je handen wassen werkt het beste om verkoudheid te vermijden. Loop je toch te snotteren, dan zijn er simpele huismiddeltjes die je klachten kunnen verlichten.

Maximum

De maximaal veilige dosis voor zink is vastgesteld op 25 milligram per dag. Via voeding is het praktisch onmogelijk om te veel zink tot je te nemen. Dat is eigenlijk alleen mogelijk als je lange tijd dagelijks zinktabletten met een hoge dosis gebruikt. Van te veel zink kun je last krijgen van misselijkheid, buikpijn en diarree. Bij een langdurige overdosis zink kan er een tekort aan koper, bloedarmoede en een verminderde weerstand ontstaan.
 

Bron 
  • Voedingscentrum
  • Vitamine Informatie Bureau