maandag, 23 mei 2022

Zo voorkom je dat je haar groen wordt na het zwemmen

Preventieve maatregelen en behandeling

Tijdens de zomerperiode bezoek je vaker het zwembad. Heerlijk om even af te koelen, maar het zorgt soms ook voor een groene gloed in je haar. Waardoor komt dit? En hoe voorkom je dat je met een groene verkleuring terugkomt van vakantie?

Als je een duik neemt in het zwembadwater bestaat de kans dat er een groene gloed in je haar ontstaat. Hoewel veel mensen denken dat dit door chloor komt, blijkt dit niet de boosdoener te zijn.

Blootstelling aan koper

Uit onderzoek van Nederlandse dermatologen is gebleken dat de groene verkleuring het gevolg is van directe blootstelling aan koper. Het element hecht zich aan het eiwit in je haar en zet daar een groene kleur af. Hoe snel de verkleuring ontstaat is afhankelijk van de concentratie van koper in combinatie met de kwetsbaarheid van het haar. Bij mensen met een lichte haarkleur komt het vaker voor. Bruin haar kleurt pas groen bij een extreem hoge koperconcentratie.

Dat het zwembad een koperbron is, heeft verschillende oorzaken. Er worden stoffen aan het zwemwater toegevoegd om algen tegen te gaan of te bestrijden. In deze stoffen zit koper verwerkt. Met name buitenzwembaden bevatten algendodende middelen. Daarnaast kunnen koperen waterleidingen de oorzaak zijn van koper in het zwembad. Koperdeeltjes kunnen loslaten en in het water terecht komen. Dit hoeft niet alleen bij een zwembad te gebeuren, maar kan ook thuis het geval zijn. Alleen komen die leidingen uit bij de douche.

Groene kleur voorkomen

Er zijn meerdere maatregelen die je kan treffen om te voorkomen dat het koper zich aan het eiwit in je haar hecht. Het dragen van een badmuts is de eenvoudigste manier om een groene kleur tegen te gaan. Hierdoor komt het zwembadwater en dus het koper niet in contact met je haar, en zal de groene gloed uitblijven. Ook kan het helpen om je haren vooraf in te smeren met olie of vette crème. De olielaag op de haren vormt een barrière tegen het water. Hiermee voorkom je dat het koper de haren binnendringt.

De behandeling

Maak je vooral niet te veel zorgen om de groene gloed in je haar. Het gaat bijna altijd om een cosmetisch probleem zonder direct gevaar voor de gezondheid. Bovendien is de behandeling eenvoudig.

Het gebruik van koperbindende shampoo is een effectieve manier om de groene verkleuring uit het haar te krijgen. Een stof in deze speciale shampoo bindt zich aan het koper, waardoor de shampoo er samen met het koper wordt uitgespoeld. Ben je op vakantie en kom je niet zo makkelijk aan koperbindende shampoo? Dan is ketchup een goed alternatief. De rode pigmenten van tomatenketchup neutraliseren het ongewenste groen in het haar. De kleur zal verdwijnen nadat je de tomatenketchup twintig minuten in je haar hebt laten inwerken, afgedekt met aluminiumfolie.