Helpen zooltjes bij problemen met de achillespees?

Getty Images

Vroeger was ik een verwoed hardloper, maar ik loop de laatste jaren te klungelen met mijn achillespees. Twee jaar geleden kreeg ik een achillespeesruptuur, hieraan ben ik geopereerd. Resultaat: te lange achillespees, niet kunnen afwikkelen en niet op de tenen (het operatiegebied) kunnen staan.

Zouden sportzooltjes, bepaalde schoenen of juist 'barefoot' lopen kunnen helpen?

Herman

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Binnen de hardloopwereld zijn er verschillende opvattingen over de invloed van hardloopschoenen en het wel of niet dragen van zolen. De meeste onderzoeken wijzen uit dat schoenen niet de grote factor zijn die blessures veroorzaken maar dat training en belasting/belastbaarheid een grotere factor is.

Het verschil tussen hardloopschoenen en 'barefoot' lopen is niet enkel een verschil in schoenen die je draagt tijdens lopen maar tevens een verschil in techniek. De verschillende technieken zijn echter niet geschikt voor iedereen. Er zijn mensen die, zelfs al gebruiken ze de juiste techniek, sneller blessures krijgen bij barefootrunning, en er zijn tevens mensen voor wie het net helpt om geen blessures te krijgen. Het is dus heel erg persoonsgebonden.

Geen normale voetfunctie

Het probleem bij jou is dat je geen 'normale' voetfunctie hebt. Door de achillespeesblessure heb je een voet die niet goed meer afwikkelt en waarbij (vermoed ik) de functie van de kuitspier niet meer naar behoren is. Hierdoor zal hardlopen voor jou altijd, helaas, moeilijk zijn en heb je waarschijnlijk nood aan een andere techniek voor hardlopen dan de gemiddelde mens.

Er zijn inderdaad schoenen die de afwikkeling deels overnemen van de voet en het dus deels kunnen compenseren. Maar ik zou ook aanraden om contact op te nemen met een sportfysiotherapeut met ervaring in begeleiding van hardlopers. Hij kan dan met jou op zoek naar de best mogelijke techniek voor hardlopen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.