Plogging: afval oprapen tijdens het hardlopen

Plogging is goed voor het milieu én je gezondheid

afval-oprapen-hardlopen
Getty Images

Er is een hardlooptrend die ook nog eens goed is voor het milieu: plogging. Wat het is? Een Zweedse hardloopmethode waarbij je zwerfvuil opraapt terwijl je aan je conditie werkt. Een win-win!

Plogging

Het concept ‘plogging’ komt uit Zweden overgewaaid. Daar zijn ze al langer milieubewust, net als in andere Scandinavische landen. Plogging staat voor jogging en plocka, wat Zweeds is voor ‘pakken’. Het leuke aan deze hardlooptrend is dat je het kunt combineren met je oude, vertrouwde hardlooprondje. Het enige wat je nodig hebt is hardloopschoenen en een vuilniszak waar je het afval in doet.

Intervaltraining en bootcamp

Ook leuk: plogging kun je zo intensief maken als je zelf wilt. Als je op hoog tempo rent in plaats van jogt en vervolgens stopt om afval op te rapen, dan ben je eigenlijk een intervaltraining aan het doen. Wil je het hardlopen combineren met bootcamp? Doe dan bijvoorbeeld een squat (een diepe kniebuiging) of lunge (uitvalspas) tijdens het oprapen. Het belangrijkste is dat je er plezier in hebt, je lekker in beweging bent én de natuur er beter van wordt!

Fartlek

Plogging is gebaseerd op fartlek: een Zweeds ongestructureerd ‘snelheidsspel’. Het lijkt op intervaltraining, maar waar intervaltraining gestructureerd ingedeeld is in vaste tijdsintervallen, is fartlek dit niet. Hierbij kun je je tempo afwisselen van gematigd naar snel naar rustig. Na je warming-up speel je als het ware met je snelheid, zonder regels.

Bron 
  • Runnersweb