Ik heb een hoge bloeddruk en last van een hartritmestoornis. Wat nu?

vrouw-hart
Getty Images

Ik heb een hoge bloeddruk en last van een hartritmestoornis als ik me erg druk maak. Mijn huisarts doet moeilijk en wil geen bloeddrukverlagende medicatie geven. 10 jaar geleden heb ik deze ook gehad. Dat hielp goed. Ook heb ik mijn werk aangepast. Daarna kreeg ik een andere huisarts en heb ik eindelijk medicatie voor twee maanden gekregen. Ik ben nog duizelig, maar ik heb tot nu toe geen aanvallen gehad. Die werden eerst steeds heftiger.

Is mijn hart beschadigd? En moet ik hiermee doorgaan? Ik werk in de terminale zorg, wat voor mij is aangepast. Ik heb wel onrechtmatige diensten, maar het is rustig. Wat adviseert u mij? Moet ik naar de cardioloog?
Familieleden hebben dit ook en mijn moeder is met hartstilstand overleden. 79 jaar. Hartfilmpje is gemaakt.

Cobie

Leonard Hofstra, cardioloog

Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Het probleem met hoge bloeddruk is dat dit vaak niet wordt gevoeld. Hierdoor worden veel mensen met hoge bloeddruk niet goed behandeld.

Gelukkig heeft de huisarts bij jou al stappen gezet om de bloeddruk te verlagen. In het begin kan een lagere bloeddruk dan je gewend bent resulteren in duizeligheid. Natuurlijk is het wel oppassen dat de bloeddruk niet te laag wordt.

Om te onderzoeken of je hart beschadigd zou kunnen zijn, zou een echo-onderzoek van het hart moeten worden gedaan. Ik zou dit eerst met je huisarts overleggen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Dr. Leonard Hofstra werkt als cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in de Utrechtse vestiging. Hier ziet hij duizenden patiënten per jaar, die meestal worden verwezen door de huisarts. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor de impact van leefstijl op hart- en vaatziekten.