Nieuw onderzoek naar Alzheimermedicijn

Lecanemab remt de ziekte maar geeft ook bijwerkingen

dokter-patient-alzheimer
Getty Images

De New England Journal of Medicine heeft nieuwe resultaten gepubliceerd over het kandidaat-medicijn lecanemab tegen een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer. Het remt de ziekte, maar geeft ook bijwerkingen.

Lecanemab is een monoklonaal antilichaam dat zich bindt aan de amyloid-eiwitten die verhoogd zijn in het brein bij de ziekte van Alzheimer. Lecanemab wist inderdaad invloed uit te oefenen op die amyloid-eiwitten. Maar als de ziekte intussen doorgaat, dan heb je daar weinig aan.

Het goede nieuws zit bij dit nieuwe onderzoek in het positieve gemeten effect op de ziekteverschijnselen. De deelnemers die dit middel kregen gingen 27 procent minder hard achteruit dan deelnemers die een placebo (nepgeneesmiddel) kregen. Dat is een bescheiden effect, dat helaas ook samenging met meer bijwerkingen voor de gebruikers van lecacemab, zoals zwellingen en bloedingen aan het brein.

Langer onderzoek nodig

Aan het onderzoek deden bijna 1800 mensen mee van 50 tot 90 jaar die een beginstadium hadden van de ziekte van Alzheimer. Ze hadden milde cognitieve problemen (zoals een achteruitgaand geheugen) en een scan of meting die liet zien dat ze veel van die amyloid-eiwitten hadden.

Het onderzoek duurde 18 maanden. Dat is nog te kort om een goed beeld te krijgen van de werkzaamheid en veiligheid van lecanemab bij een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer, aldus de onderzoekers. Ze adviseren een langer vervolgonderzoek.

Auteur 
Bron 
  • NEJM