vrijdag, 13 december 2019

Grote verschillen in mannen en vrouwen bij migraine

Gegevens uit de Migraine Buddy App laten zien dat er grote verschillen zijn tussen mannen en vrouwen als het gaat om migraine. Vrouwen lijken vaker, langer en meer last te hebben van migraine dan mannen.

Migraine is de meest voorkomende neurologische aandoening, volgens de Migraine Trust, de Engelse stichting tegen migraine. Het komt vaker voor dan diabetes, epilepsie en astma samen.

Van de mensen met deze neurologische aandoening hebben vrouwen gemiddeld zeven keer per maand last van migraine, in vergelijking tot zes keer per maand bij de mannen.

Migraine komt het vaakst voor bij mensen tussen de 30 en 50 jaar oud en kan ervoor zorgen dat het erg lastig is om de dagelijkse activiteiten op te pakken.

Oorzaken van migraine

50 procent van de vrouwen vermeldde plotselinge weerveranderingen als belangrijkste oorzaak. De meeste mannen (35 procent) vermeldden krachtinspanning als grootste oorzaak.

Uit het onderzoek blijkt wel dat plotselinge veranderingen in luchtvochtigheid, temperatuur en luchtdruk bij zowel vrouwen als mannen voor migraine zorgt.

Klachten

Mannen met migraine hadden voornamelijk last van overgevoeligheid voor licht en depressie, vrouwen hadden juist last van een overgevoeligheid voor geuren en misselijkheid.

De vrouwen gaven een hevigere pijn aan dan de mannen, ook duurde de migraine gemiddeld meer dan een uur langer. Een migraineaanval kan tot wel 72 uur duren.

Medicatie

Bijna de helft van de mannen neemt geen medicatie tegen de migraine, ten overstaan van twee vijfde van vrouwen. Hoewel er medicijnen tegen migraine zijn, werken deze voor bijna een derde van de mensen niet.

Onderzoek

De Migraine Buddy is een door neurologen ontworpen app. Gebruikers kunnen hierin aangeven wanneer zij last hebben van migraine, wat de mogelijke oorzaak is, waar de pijn gestart is, wanneer zij slapen en wanneer zij ongesteld zijn. Met deze app zijn gegevens verzameld over migraineaanvallen en het weer tijdens de aanval.

Bron(nen):