Helpt gember tegen hoofdpijn?

Gember tegen hoofdpijn: 'Bewijs nog te beperkt'

vrouw met hoofdpijn en gemberthee
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: helpt gember tegen hoofdpijn?

Op sociale media gaan berichten rond dat gember effectief zou zijn tegen hoofdpijn. Elke dag een stronkje van de wortelknol in je maaltijd of als thee, en je hebt geen last meer van pijn in je hoofd. Dat klinkt heel mooi. Maar klopt het ook?

Geen wetenschappelijk bewijs

Helaas, we hebben er op dit moment geen duidelijk antwoord op. Volgens onderzoeker en huisarts Stefan van Rooijen, onder andere bekend van zijn Fit4Surgery-methode, is er geen wetenschappelijk bewijs voor. "Enkele onderzoeken hebben gekeken naar het gebruik van gember voor migraine, maar de resultaten variëren sterk. Eén gerandomiseerde gecontroleerde studie (RCT) concludeerde dat gember niet effectiever was dan een placebo bij de preventie van migraineaanvallen. Aan de andere kant liet één meta-analyse een positiever beeld zien, waarbij gember geassocieerd werd met een hoger percentage patiënten dat twee uur na de behandeling pijnvrij was, in vergelijking met een placebo", legt hij uit in een bericht op LinkedIn. Hij stelt dan ook dat het beschikbare bewijsmateriaal nog te beperkt is om definitieve conclusies te trekken. Ook waarschuwt hij dat de chemische samenstelling van gember kan verschillen, afhankelijk van de bron en het extract. Dat kan zorgen voor wisselende resultaten.

Heb je last van hoofdpijn? Overleg eerst met je (huis)arts voordat je gember wilt gebruiken als behandeling voor hoofdpijn.

Waar helpt gember wél (bewezen) bij?

Er hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat gember helpt bij misselijkheid door wagenziekte, zwangerschapsmisselijkheid en misselijkheid door chemotherapie. Daarnaast blijkt uit ander onderzoek dat het dagelijks nuttigen van gember helpt tegen spierpijn door het sporten.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.