donderdag, 21 oktober 2021

Hoofdpijn na het hardlopen

Sinds 2 jaar loop ik regelmatig hard. Ik heb al een halve marathon gelopen en train nu voor een hele marathon. Maar vaak heb ik last van hoofdpijn na het trainen. Met name na lange duurlopen van 1,5 à 2 uur. Ik drink genoeg tijdens en na. Ook heb ik de laatste tijd zout in mijn sportdrank na de training toegevoegd, maar dat mag ook niet baten. Wat kan ik dan nog doen? Nog meer drinken?

Marjon van Oers, bewegingsdeskundige:

Hoewel de soort hoofdpijn die je beschrijft goedaardig kan worden genoemd, kan het zeer lastig zijn. Bij de behandeling moet eerst gekeken worden wat de aanleiding is voor het ontstaan van de hoofdpijnklacht.

Energietekort

Hoofdpijn komt vaak door een tekort aan energie. Deze vorm van hoofdpijn treedt eerder op bij warm en vochtig weer en als de vochtinname onvoldoende is geweest. Ook als iemand onvoldoende (koolhydraten) gegeten heeft, kan deze vorm van hoofdpijn optreden.

Bij een tekort aan energie kan de hoofdpijn minder worden als je trainingstoestand verbetert en als je voldoende koolhydraten, zout en vocht tot je neemt. Drink voldoende. Niet alleen na, maar ook voor en tijdens het hardlopen.

Andere oorzaken

In het algemeen kan een goede, langzaam opgebouwde training (inclusief de warming-up) de hoofdpijn ook verminderen. Train met een hartslagmeter en controleer of je wel in je trainingszone loopt en je niet te sterk inspant.

De hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door scheefstand van het bekken, waardoor nekwervels vast gaan zitten. Dit is door een manueel therapeut of chiropractor te verhelpen.

Controleer ook of je wel ontspannen genoeg loopt, dus dat je je schouders niet te veel gespannen houdt. Probeer heel onspannen te lopen door steeds je schouders in de gaten te houden. Merk je onderweg dat het toch fout gaat, doe dan wat schouderoefeningen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.