woensdag, 29 juni 2022

Neurostimulatie effectief bij migraine

BAARN - Twintig minuten per dag een neurostimulator dragen, lijkt een veelbelovende mogelijkheid voor migrainepatiënten. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

De stimulator wordt geplaatst op het voorhoofd en geeft elektrische impuls aan de zenuwuiteinden in de bovenste tak van de drielingzenuw (nervus trigeminus). Hierdoor verdwijnt de pijn en daalt de frequentie van de migraineaanvallen.

Studie
Het onderzoek vond plaats in vijf verschillende hoofdpijnklinieken in België. De wetenschappers volgden uiteindelijk 67 mensen met gemiddeld vier migraineaanvallen per week. Na een maand zonder behandeling, kregen zij gedurende drie maanden de neurostimulatie of een placebobehandeling.

Migraine
De deelnemers die de stimulatie kregen hadden minder dagen migraine in de derde maand van de behandeling, dan in de maand zonder behandeling. Het aantal dagen migraine verminderde van 6,9 naar 4,8 per maand. Bij 38 procent van de proefpersonen nam het aantal migraineaanvallen na de stimulatie zelfs af met 50 procent of meer. De placebobehandeling had geen effect.

Ruim 70 procent van de patiënten in de studie was tevreden over de behandeling met de stimulator. Ze hadden geen last van bijwerkingen en gebruikten veel minder medicijnen.

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • Cefaly