maandag, 18 oktober 2021

Verslaafd aan pijnstillers door hoofdpijn

Maar liefst 300.000 mensen met hoofdpijn in Nederland zijn verslaafd aan pijnstillers. Dit zei een groep neurologen gisteren in een televisie-uitzending van Zembla. Zij vinden dat farmaceuten de verkoop stimuleren.

Er is weinig bekend over de oorzaken van hoofdpijn. Hierdoor weten veel hoofdpijnpatiënten niet precies waarom ze hoofdpijn hebben en zijn ze aangewezen op pijnstillers.

Maar pijnstillers als paracetamol of het migrainemiddel triptane zijn bij dagelijks gebruik verslavend. En kunnen volgens John Lebbink, neuroloog van de Bonifatius Hoofdpijnkliniek, juist weer hoofdpijn veroorzaken.

Nederland is koploper als het gaat om paracetamolgebruik. Volgens Lebbink denken mensen dat het geen kwaad kan om dagelijks pijnstillers te gebruiken.

Farmaceuten
Bovendien wordt het gebruik gestimuleerd door de farmaceutische industrie. Zij financieren congressen en brochures van de Nederlandse Vereniging voor Hoofdpijnpatiënten en beïnvloeden zo patiënten en huisartsen om meer pijnstillers te kopen, aldus Lebbink.

Bron(nen):