zondag, 22 mei 2022

Aantal patiënten met huidkanker blijft jaarlijks fors groeien

70.000 nieuwe huidkankerpatiënten per jaar

Het aantal patiënten met huidkanker blijft toenemen. Jaarlijks komen er bijna 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Dat maakt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vandaag bekend.

In het rapport ‘Huidkanker in Nederland’ dat het IKNL vandaag publiceert, staan harde cijfers over huidkanker. Zo blijkt huidkanker de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Het aantal patiënten met huidkanker stijgt ook het snelst van alle kankersoorten – sneller zelfs dan de vergrijzing. Het aantal huidkankergevallen staat nu op 52 procent. Borstkanker staat op de tweede plaats met 12 procent.

Huidkankertypes

Het type huidkanker dat het meest voorkomt, is het basaalcelcarninoom. Dit type is goed voor 48.000 nieuwe patiënten per jaar en komt vooral bij ouderen voor. Het zaait bijna nooit uit en leidt nauwelijks tot sterfgevallen.

De gevaarlijkste vorm van huidkanker, melanoom, groeit niet. Ruim 6000 mensen per jaar worden gediagnosticeerd met melanoom. Het aantal sterfgevallen, zo’n 800 mensen per jaar, is bij dit type kanker al sinds 2010 stabiel gebleven.

Uv-straling belangrijkste oorzaak

Volgens het IKNL is blootstelling aan uv-straling via de zon of zonnebank de belangrijkste oorzaak van de forse groei. Zorgvuldig en veelvoudig gebruik van zonnebrandcrème en minder tijd doorbrengen onder de zonnebank zou de groei van het aantal huidkankerpatiënten helpen kunnen stagneren.

Druk op ziekenhuizen

Doordat het aantal patiënten met huidkanker fors blijft stijgen, ontstaat er druk op de ziekenhuizen. Per ziekenhuis komen er jaarlijks zo’n 900 huidkankerpatiënten binnen, stelt het IKNL. Een efficiënte inrichting van de zorg, waarbij dermatologen en huisartsen samenwerken, is volgens het Kankercentrum daarom nodig. Ook vindt het IKNL dat er een betere preventie moet komen om de stijging van huidkanker verder af te remmen. Daarom pleit het Kankercentrum voor een nationaal plan van aanpak, waarbij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een leidende rol op zich zou moeten nemen.

Bron(nen):
  • Integraal Kankercentrum Nederland