Bijna 9 op de 10 cosmeticaproducten bevatten microplastics

make-up
Getty Images

In duizenden producten zoals shampoo, tandpasta en make-up zitten kleine deeltjes plastic. Dat blijkt uit onderzoek van de Plastic Soup Foundation, een non-profitorganisatie die zich inzet tegen plasticvervuiling, meldt NOS.

Voor het onderzoek zijn 7707 verschillende cosmeticaproducten geanalyseerd, waaruit bleek dat 6682 daarvan microplastics bevatten. Het gaat om producten van de tien populairste cosmeticamerken in Europa, die onder vier overkoepelende fabrikanten vallen.

Microplastics

Microplastics zijn stukjes plastic die in formaat variëren tussen een halve centimeter en deeltjes die voor het blote oog niet zichtbaar zijn. Ze worden bewust toegevoegd aan cosmeticaproducten. Producenten gebruiken microplastics, zoals shampoo, tandpasta, make-up en zonnebrandcrème om hun producten bijvoorbeeld mooier en beter smeerbaar te maken. Jeroen Dagevos, programmadirecteur van de Plastic Soup Foundation, zegt tegen NOS dat dat vooral een financiële keuze is. "Al ruim tweehonderd merken werken zonder microplastics. Dus dat kan gewoon."

Hoe schadelijk zijn microplastics?

Onlangs bleek uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam dat microplastics in het menselijk bloed aanwezig zijn. Hoe schadelijk ze daadwerkelijk zijn voor onze gezondheid, daar zijn wetenschappers nog niet over uit, zegt hoogleraar toxicologie Majorie van Duursen aan de Vrije Universiteit tegen NOS. "We weten dat microplastics door cellen kunnen worden opgenomen. Ook door immuuncellen. Dat kan een ontstekingsreactie opwekken", legt Van Duursen uit aan dezelfde krant. Daarnaast is bekend dat microplastics bij de hersenen en vermoedelijk ook in de placenta kunnen komen. "Dat betekent dat het ook bij het kind in de baarmoeder terecht kan komen en schadelijke effecten kan hebben." Er is voor die schadelijke effecten wel meer onderzoek nodig, benadrukt Van Duursen.

Bron 
  • NOS