'Hoe kom ik van mijn jeukbultjes af?'

Getty Images

Ik ben een man van 54 jaar oud. De laatste anderhalf jaar vecht ik tegen jeuk op mijn huid, het begint met hele kleine puistjes. Die gaan enorm jeuken, zo erg dat je ze gaat open krabben. Eerst alleen op mijn buik, een paar weken later op mijn rechter schouderblad en een tijdje later op mijn benen. Via mijn huisarts ben ik Dermovate, Cetomacrogolzalf FNA en Desloratadine Actavis 5mg gaan gebruiken. Het gaat heel langzaam beter, maar als ik denk dat het goed gaat komt het terug. Mijn huisarts heeft aangegeven dat het ook met mijn lichaam te maken heeft. Ben ik gespannen of niet, vermoeidheid en meer van dit soort dingen. Ik heb al een paar keer gevraag om naar een Dermatoloog te mogen gaan, maar hij heeft aangegeven dat de Dermatoloog met de zelfde middelen gaat werken en dat het dus geen zin heeft. Is dit waar, en hoe kan ik dit probleem verhelpen?

Anoniem

Dick van Gerwen, dermatoloog:
 
Er zijn meerdere redenen waarom jeukbultjes kunnen ontstaan. Echte huidziektes zoals lichen planus, scabies (schurft), insektenbeten, folliculitus en prurigo gaan gepaard met jeukbultjes, maar ook bijvoorbeeld een interne ziekte kan jeuk geven, bijvoorbeeld diabetes, nierproblemen, leverproblemen, schildklierproblemen etcetera.
 
Om een goede behandeling te kunnen geven is het dus belangrijk een goede diagnose te stellen. Nader onderzoek door een dermatoloog kan daar wel helpen. Soms wordt dan een klein stukje huid afgenomen (biopt) voor onderzoek en ook kan uitgebreid bloedonderzoek worden verricht. Soms kan geen duidelijke oorzaak worden gevonden.

Behandeling van jeukbultjes is afhankelijk van de diagnose. Indien een goede diagnose is gesteld kan daar gericht op behandeld worden. Bij klachten zonder duidelijke oorzaak kan vaak met lokaal jeukverlichtende crèmes, zoals bijvoorbeeld mentholgel of soms ook een corticosteroidcreme. Ook met anti-allergische pilletjes (antihistaminica) kan verlichting van de jeuk worden verkregen. Soms moeten die hoog worden gedoseerd bijvoorbeeld 2 of 3 per dag.

Sterke anti-jeukpillen, waar men een beetje suf kan van worden, kunnen voor het slapen gaan worden ingenomen. Ten slotte kan worden behandeld met lichttherapie, 3x/week in een speciale lichtcabine. Een kuur duurt dan van 2-3 maanden.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.