Waarom je altijd moet douchen na een frisse duik in het zwembad

Droge huid, huiduitslag en huidirritaties

Getty Images

Douchen voor het zwemmen in het zwembad doen de meeste mensen wel, maar wist je dat het ook verstandig is om na een frisse duik in het zwembad even een douche te nemen om je goed af te spoelen? Drie redenen!

Chloor

In verreweg het grootste deel van de zwembaden wordt het water schoongehouden met chloor. Ruik maar eens aan je huid als je hebt gezwommen in een zwembad en als je pecht hebt, heb je het ook geproefd doordat je per ongeluk een slok zwemwater binnenkreeg. Chloor zit in het water om het schoon te houden en verspreiding van bacteriën en vuil te voorkomen. Maar helaas is het niet zo goed voor je huid. Het droogt de huid uit en kan ook huidirritaties veroorzaken. Even douchen na het zwemmen kan dit voorkomen.

Droog haar

Niet alleen je huid droogt uit van chloorwater, ook je haar heeft baat bij een wasbeurt na een duik in het zwembad. Ook kan chloor je haarkleur vervagen of zelfs veranderen. Blond haar kan bijvoorbeeld groen worden. Zorg goed voor je haar door het uit te spoelen na het zwemmen. Dep het voorzichtig droog en gebruik een verzorgende conditioner.

Huiduitslag

Na het zwemmen in chloorwater kun je ook last krijgen van rode uitslag en andere huidirritaties. Het is overigens niet de chloor zelf waar mensen op reageren, maar op een bijproduct daarvan. De chloor in het water reageert op bacteriën en menselijke eiwitten en daardoor ontstaan zogeheten trichlooramines. Daar reageren sommige mensen gevoelig op. Door na het zwemmen te douchen en je goed af te drogen, is die kans kleiner. Droog ook altijd je oren goed: zo verklein je de kans op oorontsteking. Ook kan het helpen je huid na een zwembeurt goed in te vetten.

 

Auteur 
Bron 
  • Margriet
  • Volkskrant