5 feiten en fabels over huidproblemen

Kun je een huidinfectie krijgen door schimmels en gisten?

Getty Images

Is eczeem besmettelijk? En kun je een huidinfectie krijgen door schimmels en gisten? Vijf feiten en fabels over huidproblemen op een rij.

1. Eczeem is besmettelijk

FABEL

Eczeem is een jeukende, niet-besmettelijke huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes. In bepaalde periodes kun je veel last van klachten hebben, gevolgd door rustige periodes zonder jeuk. Mensen hebben in de winter vaker last van eczeem door kou en droge lucht.

2. De huidziekte vitiligo is te genezen

FABEL

Bij vitiligo verschijnen er witte plekken op het lichaam. Het is een chronische aandoening, waarvan de oorzaak (nog) niet bekend is. Daarom is het ook niet te genezen. Wat wel mogelijk is, is met behandelingen het verlies van pigment tegengaan en zelfs terugkrijgen.

3. Overmatig zweten is geen aandoening

FABEL

Zweten is normaal bij warmte, inspanning, spanning of emotie. Blijf je zweten zonder reden? Dat kan in het dagelijks leven heel vervelend zijn. Deze aandoening heet overmatig zweten (hyperhidrose). Er kunnen verschillende oorzaken voor zijn, zoals bijwerkingen van medicijnen, een angststoornis, hormonale veranderingen en diabetes.

4. Je kunt een huidinfectie krijgen door schimmels en gisten

FEIT

Schimmelinfecties komen veel voor op onze huid en haren. Ze zijn onschuldig, maar ze moeten wel op tijd worden behandeld. Het bekendste voorbeeld van een schimmelinfectie, is die aan de vagina. Ook kun je last hebben van ringworm (op de romp), schimmelnagels en voetschimmel (zwemmerseczeem).

5. Als je rosacea hebt, zijn je wangen en neus felrood

FEIT

Rosacea is een chronische, niet-besmettelijke huidaandoening in het gezicht. Je herkent het aan felrode verkleuringen op vooral de wangen en neus. Het kan lijken op acne, ook bekend als jeugdpuistjes. De aandoening komt veel voor, vooral bij vrouwen tussen de dertig en vijftig jaar.

Bron 
  • Plus Gezond