November = campagnemaand Bloedserieus

Naar de dokter met HMB

Getty Images

Zo'n 500.000 vrouwen in Nederland hebben last van hevig menstrueel bloedverlies. Het gros blijft jarenlang met klachten doorlopen. Door de coronacrisis wordt die termijn nog verder opgerekt, met alle gezondheidsrisico’s van dien. De voorlichtingscampagne Bloedserieus roept vrouwen met HMB-klachten daarom nadrukkelijk op wél naar de huisarts te gaan. Ook in tijden van corona.

Hevig menstrueel bloedverlies (HMB) is een van de meest voorkomende problemen in de gynaecologie. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen krijgt er in de premenopauze mee te maken. In Nederland gaat het om ongeveer 500.000 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar.

Te weinig vrouwen beseffen dat HMB een medische aandoening is. Daardoor duurt het vaak jaren voordat met een behandeling wordt gestart. Als er al een behandeling plaatsvindt. Uit een enquête* onder ruim 1.000 Nederlandse vrouwen met HMB-klachten blijkt namelijk dat slechts 54 procent vrouwen naar de huisarts gaat en 29 procent vervolgens bij een gynaecoloog belandt. Maar liefst 75 procent weet niet dat HMB een medisch erkende aandoening waarvoor meerdere eenvoudige behandelopties zijn en 60 procent denkt dat hevige menstruaties er nu eenmaal bij horen. Van de ondervraagden was 28 procent eerder naar een arts gegaan als men had geweten dat er meerdere, eenvoudige behandelopties zijn.  

Een bloedserieus probleem

HMB heeft veel impact op de kwaliteit van leven: lichamelijk, psychisch en sociaal. Toch wachten vrouwen vaak tot het echt niet langer gaat, voordat zij een afspraak maken met de huisart. Door de coronacrisis wordt die termijn nog verder opgerekt; omdat men de zorg niet verder wil belasten of uit angst voor besmetting. De landelijke voorlichtingscampagne Bloedserieus waarschuwt voor uitstelgedrag en roept vrouwen met HMB-klachten nadrukkelijk op om wél naar de huisarts te gaan. Ook in tijden van corona. Uitstelgedrag kan tot langere wachtlijsten in de zorg leiden en brengt onnodige gezondheidsrisico’s met zich mee.
 
Veranderingen in de hormoonhuishouding zijn meestal de oorzaak van HMB. Aan HMB kan echter ook een ander medisch probleem ten grondslag liggen. Denk aan endometriose, adenomyose, PCOS, een stollingsstoornis, een ontsteking of gynaecologische kanker. Ook myomen of poliepen kunnen heftige en pijnlijke menstruaties geven. Om onderliggende oorzaken uit te sluiten is daarom altijd belangrijk medisch onderzoek te laten doen. Zodra de agenda rondom de menstruatie gepland moet worden, is het code rood en gerechtvaardigd om een afspraak met de huisarts te maken. Een menstruatiedagboek of menstruatiescorekaart invullen, is een goede voorbereiding op dat consult.

Symptomen & behandelopties

Karakteristieke symptomen van HMB zijn een cyclusduur korter dan 21 dagen, een menstruatieduur van meer dan 7 dagen, heftige menstruatiekramp, veel bloedverlies (driekwart longdrinkglas of meer) en het verlies van grote stolsels. Vrouwen met HMB gebruiken vaak meerdere menstruatieproducten tegelijk en moeten om het uur naar de wc om doorlekken te voorkomen. Ook vermoeidheid – al dan niet door ijzertekort - komt vaak voor.

HMB is een medisch erkende aandoening waarvoor verschillende behandelopties bestaan. Een eerste stap is vaak hormoontherapie (anticonceptiepil of Mirena-spiraal). Als myomen en poliepen de oorzaak zijn, kunnen deze via een minimaal invasieve techniek (MyoSure) worden verwijderd. Voor premenopauzale vrouwen zonder kinderwens, is ook NovaSure een optie. Bij deze vorm van endometriumablatie wordt het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder verwijderd met behulp van radiofrequentie-energie, waardoor er minder of zelfs helemaal geen menstrueel bloedverlies meer is terwijl de hormoonhuishouding intact blijft.

Bloedserieus campagnemaand: elk jaar in november

De campagne Bloedserieus zet een bloedserieus gezondheidsprobleem op de agenda. Tijdens de Bloedserieus campagnemaand in november organiseren ziekenhuizen in heel Nederland extra online spreekuren en webinars om voorlichting te gegeven over HMB en de behandelopties die er zijn.  De agenda vind je hier.

 

*Bron: Heavy Periods, online survey among 1,004 women who have experienced heavy periods in the past 3 years (18+), 14th to 18th September 2018, 24 september 2018, 3 Monkeys Zeno for Hologic Benelux.

Auteur