Let op deze waarschuwingssignalen
Je gebit ziet er prima uit. Toch is het ook dan belangrijk om in de gaten te houden of er geen tandvleesproblemen ontstaan. Bij deze drie signalen is het verstandig om actie ondernemen (met uitgekiende hulpmiddelen).
Signaal 1: slechte adem
Als je onaangenaam uit je mond ruikt, kan dat te wijten zijn aan tandplak – een nauwelijks zichtbaar laagje op je tanden dat vol bacteriën zit. Wanneer het niet dagelijks wordt weggepoetst, kan de tandplak het tandvlees gaan irriteren en zich ontwikkelen tot tandsteen. Tandsteen is heel hard en kun je niet zelf wegpoetsen: daarvoor moet je bij de tandarts of mondhygiënist zijn. Een slechte adem kan het eerste signaal zijn dat er sprake is van tandplak. Verwijder je de plak niet, dan kan dit mogelijk leiden tot een domino-effect op je tandvlees. Daarover hieronder meer…
Lees ook: 7 vragen over een slechte adem
Signaal 2: rood en gezwollen tandvlees
De kleur van gezond tandvlees is roze. Als je tandvlees rood is of wat gezwollen, kan dit een teken zijn van tandvleesproblemen. Ook hier kan tandplak de oorzaak zijn. Het vervelende is dat je niet altijd een waarschuwing krijgt: je tandvlees is bijvoorbeeld niet gevoeliger dan anders. Inspecteer daarom wekelijks je tandvlees en overleg bij aanhoudende klachten altijd met je tandarts of mondhygiënist.
Signaal 3: bloedend tandvlees
Je bijt in een appel en… het vruchtvlees kleurt een beetje rood. Of je ontdekt tijdens het tandenpoetsen dat je tandvlees bloedt. Maar gezond tandvlees bloedt niet. Natuurlijk wil je erger voorkomen. Dan is het goed om te weten dat een goede mondhygiëne helpt om bloedend tandvlees te voorkomen én te stoppen.
Lees ook: Poetstips voor een gezond gebit
Hulpmiddelen om tandplak te verwijderen
Al deze waarschuwingssignalen vertellen je dat je – om je tandvlees gezond te houden – tandplak moet verwijderen. En daarmee begin je door 2x per dag 2 minuten te poetsen met een goede tandenborstel en een goede tandpasta. Ook tussen je tanden en kiezen moet je de tandplak 'wegpoetsen'. Dat kan met flossdraad, tandenstokers of interdentale ragers.