Is kant-en-klare havermoutpap ook gezond?

Getty Images

Is kant-en-klare havermoutpap uit een pak of beker ook gezond als ontbijt? Of is alleen havermout die je zelf moet aanmaken met melk gezond?

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Havermout is een gezond ontbijt en staat in de Schijf van Vijf. Als je de pap zelf aanmaakt met halfvolle of magere melk en wat fruit, weet je wat je erin doet en houd je het lekker gezond. De meeste soorten kant-en-klare havermoutpap uit een beker of pak staan niet in de Schijf van Vijf, omdat er zout of te veel suiker is toegevoegd of omdat de pap is gemaakt van volle melk.

Met de ‘Kies Ik Gezond?’-app van het Voedingscentrum kun je producten zoals havermout opzoeken en/of scannen met je smartphone en zie je meteen wat de voedingswaarde is en of het in de Schijf van Vijf past.

Op zoek naar inspiratie? Bekijk hier hoe je havermoutpap met appel en kaneel kunt maken.

Lees hier meer over havermout.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.