Moet je havermout eerst koken of wellen?

Getty Images

's Morgens doe ik havermout zo uit het pak door mijn smoothie. Maar nu las ik dat je havermout eerst moet koken of wellen, klopt dat? Dit zou zo zijn vanwege een stofje dat de opname van vitamines blokkeert.

Gemma

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Er bestaan havervlokken en er is havermout. Het verschil zit hem in de grootte van de vlok. Bij havermout wordt de haverkorrel door midden geknipt. Hierdoor ontstaat een kleinere vlok met een kortere kooktijd. Soms is havermout in de fabriek gestoomd, daardoor krijg je snelkookhavermout.

Zwaar op de maag?

In principe kun je havervlokken en havermout ongekookt eten. Denk maar aan muesli, waarin havervlokken zitten. Je darmen kunnen het prima verteren. Soms hoor ik dat gekookte havermout minder zwaar op de maag ligt. Maar dit zijn uitzonderingen en dit gevoel verdwijnt meestal na een paar keer eten.

Fytinezuur

Het 'stofje' dat bedoeld wordt is fytinezuur. Fytinezuur komt voor in plantaardige voedingsmiddelen, zoals (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten. Het zou een belemmerend effect hebben op de opname van mineralen. Dit valt in de praktijk erg mee. Het weken van bijvoorbeeld havermout zorgt dat het gehalte fytinezuur iets lager is, maar het verdwijnt niet én ook mineralen gaan verloren door het weken. Je kunt je dus afvragen hoeveel je ermee opschiet.

In de voedingsadviezen wordt er trouwens al rekening mee gehouden: gevarieerd eten is en blijft het beste advies. Dus ga lekker door met variëren met havermout. Het is lekker en nog gezond ook!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts.Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is een voedingsdeskundige met jarenlange ervaring in voedingsvoorlichting. Ze weet veel over vitamines en mineralen, want ze is coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Daarnaast gaat haar moederhart sneller kloppen als het om kindervoeding gaat.