Net getest: Eetmaatje

Maatbeker voor rijst en pasta

Getty Images

Gooi je altijd op het oog een paar handen rijst in de pan en blijkt vervolgens dat je veel te veel hebt gekookt? Het Voedingscentrum bedacht hiervoor een oplossing: het Eetmaatje, een soort maatbeter voor producten waarvan de juiste portie lastig in te schatten is. Is het de moeite waard om er een te kopen? Gezondheidsnet testte het Eetmaatje.

Een paar jaar geleden werden de Eetmaatjes verspreid via een supermarkt, maar vervolgens waren ze nergens meer te koop. Nu is dit keukenhulpje terug van weggeweest: je kunt hem bestellen in de webshop van het Voedingscentrum. De vorige keer vloog het Eetmaatje de winkels uit, waardoor ik achter het net viste. Nu hij weer verkrijgbaar is, wilde ik hem wel eens uitproberen.

Speciale maatbeker

Het Eetmaatje is een kleine, lichte, plastic maatbeker met een inhoud van een halve liter. De gebruikelijke milliliterstreepjes ontbreken. In plaats daarvan staan er blokjes op die de aanbevolen hoeveelheid rijst, risotto, couscous, macaroni, fusilli, penne, farfalle en pipe rigate aanduiden voor één tot vier personen. Op de onderkant zitten twee rondjes waarmee je een ‘bosje’ spaghetti voor één of twee mensen kunt afmeten.

Makkelijk meten

Ik vind het Eetmaatje makkelijk in gebruik. Je vult de maatbeker met ongekookte rijst of pasta tot aan het blokje voor het aantal personen dat mee-eet. Even schudden met het bakje zodat je een mooi horizontaal laagje hebt, is wel noodzakelijk. Je hoeft niet eerst op de verpakking van je risotto of couscous op te zoeken hoeveel gram je moet koken. Bovendien hoef je niets te wegen.

Getty Images
Door de porties zo te bepalen, kook je niet te weinig of juist te veel en verspil je dus minder voedsel. (Of, zoals het bij mij meestal gaat: je eet de teveel bereide pasta toch maar op, omdat het "zonde is om weg te gooien").

Gemiddelde porties

Voor mij is de grootte van de porties die je volgens het Eetmaatje zou moeten koken perfect, maar ik ben best een grote eter. Voor kleine eters lijken de porties me aan de forse kant. Het Voedingscentrum schrijft hierover op hun website dat de blokjes op het Eetmaatje gemiddelde porties aangeven die overeenkomen met de aanbevolen hoeveelheid voor één persoon, namelijk 75 gram rijst en 100 gram pasta (ongekookt). Actievelingen hebben meer nodig, kinderen en 70-plussers minder.

Bewaar je kliekjes keurig en eet je die de volgende dag op? Gebruik je altijd hetzelfde kopje om de perfecte hoeveelheid rijst af te passen? Dan is het Eetmaatje een beetje overbodige keukenkastjesvulling. Heb je geen idee wat een goede portie is of gaat uit de losse pols inschatten vaak mis? Vind je eten afwegen te veel gedoe? Dan komt het Eetmaatje zeker goed van pas. Persoonlijk vind ik de keukenweegschaal pakken net zo makkelijk, maar het scheelt wel dat je niet hoeft op te zoeken hoeveel gram product je ook alweer nodig hebt.

Je kunt het Eetmaatje voor €6,95 bestellen in de webshop van het Voedingscentrum.