Zelfstandige Uitname Teams in heel Nederland

Getty Images

BAARN - Alle Nederlandse ziekenhuizen kunnen nu bij orgaandonatieprocedures een beroep doen op Zelfstandige Uitname Teams. Deze teams van gespecialiseerde explantatieprofessionals beschikken over speciale, volledig ingerichte bussen met operatiematerialen.

Directeur Bernadette Haase van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) leverde de nieuwe bussen af bij vervoerder Witte Kruis Transplant. In totaal zijn er drie bussen met als standplaatsen Den Haag voor het westen van het land en Groningen en Nijmegen voor het oosten van het land.

De inzet van de Zelfstandige Uitname Teams (ZUT) vloeit voort uit het Masterplan Orgaandonatie. Dit plan uit juni 2008 is een integraal plan om te komen tot meer orgaandonaties. Met de overdracht van de bussen is de uitrol van de Leidse pilot met het Zelfstandig Uitname Team een nieuwe fase ingegaan.

Aanpassingen
De afgelopen maanden pasten medische professionals in de verschillende donatieregio’s hun organisatie aan om de invoering van het Zelfstandig Uitname Team mogelijk te maken. Hierbij konden ze gebruik maken van de ervaringen uit de regio Leiden, die de afgelopen jaren al heeft gewerkt met een Zelfstandig Uitname Team.

Voordelen
Uit evaluatieonderzoek blijkt dat de resultaten van de pilot met het Zelfstandig Uitname Team positief zijn. De inzet van het Leidse ZUT beantwoordt aan de doelstellingen uit het masterplan om de belasting van de donorziekenhuizen te verminderen en te komen tot snellere en efficiëntere uitnameprocedures. Ziekenhuizen hoeven alleen een operatiekamer ter beschikking te stellen.

Een donorprocedure heeft geen gevolgen meer voor de inzet van het eigen OK-personeel en dagelijkse operatieschema of gebruik (en vervolgens sterilisatie) van materialen. Voordelen van het ZUT zijn verder onder andere de betere kwaliteit van de uitgenomen donororganen, de kortere tijd die nodig is voor de uitname-operatie en daarmee voor de donatieprocedure als geheel.

Auteur