Afvallen? Tips voor slanke tussendoortjes

Hoe verminder je trek in zoet of hartig?

Getty Images

Vind jij het ook zo moeilijk om allemaal lekkere, ongezonde dingen te laten staan, zoals koek, snoep, chocolade, chips en nootjes? Je bent niet de enige! Heel veel mensen hebben hier moeite mee. Maar gelukkig kun je er iets aan doen.

Als jij moeite hebt met het laten staan van zoete producten, dan kan het heel goed zijn dat je een suikerverslaving hebt. Let op! Het gaat hier om een verslaving aan echte suiker, niet om de suikers uit bijvoorbeeld fruit, ontbijtkoek of krentenkoekjes.

Suikerverslaafd

Suiker went je lichaam heel gemakkelijk aan. Het zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel heel snel stijgt (maar ook weer heel snel daalt), waardoor je lichaam vrij snel weer om meer zoetigheid vraagt. Als je hier telkens weer aan toegeeft, blijf je in die cirkel ronddraaien en bovendien word je er dik van.

Van je verslaving moet je echt afkicken. Dit moet radicaal, dus even helemaal geen producten met suiker meer. Je zult merken dat je hier na een week al veel minder behoefte aan hebt. En na een tijd zal je lichaam helemaal niet meer om zoetigheid vragen.

Hartig favoriet?

Maar wat nu als je maar niet van hartige snacks kunt afblijven? Hier speelt suiker geen rol, maar vooral de gewoonte. Voor veel mensen is het een gewoonte om 's avonds bij de televisie frisdrank en chips te nemen.

Of bijvoorbeeld aan het einde van de middag als je trek hebt even een stukje kaas. Je lichaam vraagt dan niet per se om hartige snacks, maar gewoon om iets te eten. Je hebt je lichaam namelijk aangewend dat het rond die tijd iets te eten krijgt.

Wat kun je dan doen? Heel simpel, iets gezonds nemen. Bijvoorbeeld fruit of een bakje magere zuivel. Vlak voor het avondeten is rauwkost erg goed, dat vult goed en je hebt alvast een deel van je groente binnen. In het begin zal het wennen zijn, maar je zult merken dat je je er veel beter bij voelt. En je merkt dit natuurlijk ook op de weegschaal.

Overige tips

Er zijn gelukkig nog meer tips om te voorkomen dat je gaat snoepen en snacken. Hier een paar handige tips:

  • Eet niet te weinig. Zorg ervoor dat je geen honger kunt krijgen door goede hoofdmaaltijden te eten en op tijd een gezond tussendoortje te nemen. Je krijgt dan niet echt honger, waardoor het makkelijker is om de verleiding te weerstaan.
  • Vind een vervanging. Bij zoete trek vervang je koek of chocolade door iets anders zoets, zoals fruit of vla. Je houdt jezelf dan een beetje voor de gek, maar het werkt wel. Bij hartige trek kun je bijvoorbeeld een cracker met smeerkaas nemen.
  • Sla je door de trek heen. De echte trek gaat meestal snel weer over. Zoek daarom wat afleiding en dwing jezelf om minimaal 20 minuten te wachten voor je iets mag nemen. Vaak heb je na die 20 minuten niet eens echt trek meer. Iemand bellen, douchen, een rondje wandelen of een huishoudelijk klusje doen, werkt goed als afleiding.
  • Beloon jezelf. Niet snoepen is super moeilijk. Daarom mag hier best een beloning tegenover staan. Stop bijvoorbeeld elke dag dat je niet hebt gesnoept een euro in een potje. Uiteindelijk kun je van dat geld iets leuks voor jezelf kopen. Maar dan geen eten natuurlijk!
  • Zoek medestanders. Het kan heel goed helpen als je samen met iemand wilt stoppen met snoepen, bijvoorbeeld je partner, je zoon of dochter, een vriend of vriendin of een collega. Heb je een moeilijk moment, dan kun je daar direct met iemand over praten en die persoon kan je dan motiveren om niks ongezonds te nemen.
  • Ga moeilijke situaties uit de weg. Op sommige momenten van de dag kun je bepaalde plekken maar beter vermijden om trek te voorkomen. Denk aan de snoepautomaat rond 4 uur 's middags, een receptensite op internet vlak voor het avondeten, een benzinestation vlak voor de lunch of de supermarkt als je nog niet hebt gegeten.