Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Het alkalisch dieet

Wetenschappelijk, maar gekaapt

Het alkalisch dieet is in zekere zin een buitenbeentje. In principe gaat het namelijk niet om de zoveelste toverformule om gewicht kwijt te raken, maar eigenaardig genoeg duikt het vooral in die zin de laatste tijd juist wel veelvuldig op op websites die beweren informatie te geven over afvallen. Hoe zit het nu eigenlijk?

Om het maar helder te stellen: de basis van het alkalisch dieet is al heel oud en is veelvuldig bestudeerd door fysiologen, biologen en medici. Het is ook onlangs gekaapt door de natuurgenezer Robert Young, op websites vaak 'Dr.' genoemd hoewel zijn academische titels afkomstig zijn van schriftelijke cursussen van een niet-erkende onderwijsinstelling. Young heeft er een aantal boeken op gebaseerd waarin hij onder meer stelt dat de principes achter het alkalisch dieet kunnen helpen gewicht te verliezen.

Basis

De basis van het alkalisch dieet is dat het organisme anders reageert op voedsel met verschillende zuurtegraden. Het gaat daarbij dan niet om zuur in de zin van azijn of citroen, maar om de zogenaamde pH-waarde, die aangeeft wat de activiteit van waterstofionen is in een waterige oplossing. Hoe lager de waarde, hoe zuurder de oplossing. Een waarde van 7 is neutraal, van 0-6 zuur, van 8-14 basisch of alkalisch.

De eerste studies naar de uitwerking van de zuurtegraad van voedsel op het organisme werden al halverwege de 19e eeuw gevoerd door de Franse fysioloog Claude Bernard. Opmerkelijk is dat hij zijn eerste experimenten (op konijnen) al deed vóór het begrip pH-waarde zelfs maar bestond. Dat werd namelijk pas gedefinieerd in 1909.

Na Claude Bernard hebben diverse fysiologen, biologen en medici onderzoek gedaan naar de invloed van de pH-waarde op het organisme. De studie spitst zich toe op het voorkomen van nierstenen en urineweginfecties, waartoe de pH-waarde van de urine wordt gemeten.

Osteoporose

Meer recentelijk werd de theorie geformuleerd dat voeding met een lage pH-waarde (dus zuur) ertoe zou kunnen leiden dat het lichaam de zuurtegraad zou proberen te herstellen door beenderweefsel af te breken, hetgeen zou leiden tot osteoporose. Voeding met een hoge pH-waarde zou bijgevolg kunnen helpen osteoporose te voorkomen. De jongste onderzoeken hebben echter geen bevestiging gevonden voor deze theorie.

Rugpijn

Hoewel later ook nog gesuggereerd is dat de pH-waarde van de voeding van invloed zou kunnen zijn op spieratrofie, metabolisme van groeihormonen of rugpijn, heeft de medische wetenschap tot op de dag van vandaag geen bewijs dat een alkalisch dieet op enige wijze een positief effect zou hebben op de gezondheid.

Robert Young

Robert Young, aanvankelijk een mormoons missionaris, raakte op zeker moment gefascineerd door het alkalisch dieet. Hij schreef er niet alleen een viertal boeken over onder de verzameltitel 'The pH Miracle' (waarvan hij er naar eigen zeggen ruim een miljoen verkocht heeft en die vertaald zouden zijn in 21 talen), maar legde zich ook toe op het verbouwen van 'alkalische' groenten en fruit op zijn ranch in Valley Center in Californië en op het organiseren van 'gezondheidsretraites'. Hij geeft ook les in een aantal natuurgeneeswijzen, die overigens geen van alle door de reguliere medische wetenschap worden erkend.

Young stelt dat een alkalisch dieet helpt tegen overgewicht, oedeem, te hoge cholesterolspiegels en nierstenen en dat het tumoren helpt bestrijden. Geen van deze beweringen kon wetenschappelijk worden bewezen.

In augustus 2012 noemde de Academy of Nutrition and Dietetics in een bespreking van Youngs nieuwste boek 'The pH Miracle for Weight Loss' het alkalisch dieet "geen gezonde manier om gewicht te verliezen". Bovendien kan het strikt volgen van een alkalisch dieet leiden tot tekorten aan bepaalde micronutriënten.

De effectiviteit van een dieet is van veel factoren afhankelijk. Snel veel gewicht verliezen is nooit verstandig, vermijd daarom de zogenaamde crashdiëten. Wie weer vervalt in zijn of haar oude voedingspatroon, krijgt de verloren kilo's er snel weer bij. Mensen met ernstig overgewicht (bmi > 30) kunnen beter een diëtist raadplegen voor een dieet op maat, dan zelfstandig een dieet volgen. 

Reactie toevoegen

5 Comments

Door Anne (niet gecontroleerd) op do, 03/30/2017 - 12:54

Er wordt vaak gesteld dat een te zuur voedingspatroon een negatieve invloed heeft op jicht en artritis psoriatica. Zijn hier bewijzen voor? Zijn er in dit kader bewijzen of aanwijzingen dat wanneer je wat meer alkalische voedingsmiddelen aan je eetpatroon toevoegt, de klachten van deze ziekten verminderen?

Door RICKY (niet gecontroleerd) op ma, 10/10/2016 - 14:32

Ik wil graag weten wat ik dan wel en niet mag eten ?
graag een reactie !!

Door Stephanotis (niet gecontroleerd) op ma, 11/02/2015 - 01:28

Het dieet laat je vooral meer groente eten, verder mag je alles eten. Ik begrijp niets van bovenstaande argumenten. Erg kort door de bocht wat mij betreft. Ik heb het dieet zelf geintegreerd in mijn dagelijkse leven en ik voel me veel gezonder. Nu zegt dat niet alles, maar ik ben wel sceptisch over bovendtaande. Die Robert young lijkt mij ook wat overdreven, maar het dieet lijkt mij dat niet.

Door wouter (niet gecontroleerd) op wo, 03/11/2015 - 21:50

Idd Carlo die conclusie trok ik ook. statistieken zijn op allerlei manieren te presenteren. Belangrijker lijkt mij het onderzoek te lezen. alleen alkalisch word idd helemaal niet geadviseerd bij dit dieet. Lijkt me me meer een leefstijl dan dieet maar goed.

En daarnaast zijn er altijd extremisten. Denk dat deze mormoon daar ook deel van uitmaakt. Voordat mensen oordelen zouden ze het eens een paar weken moeten doen. Ga ik ook doen.

Grt

Door Carlo (niet gecontroleerd) op vr, 05/02/2014 - 13:03

Mogelijk hebben zij gedacht dat het eetpatroon iets zou uitsluiten? Ik ben wel benieuwd hoe zij tot die conclusie zijn gekomen?

Ik zou zelf niet weten welke bepaalde micronutriënten je tekort aan zou krijgen met het Alkaline eetpatroon. Je mag namelijk eigenlijk alles eten. Het gaat om de verhouding. Zorg dat je voldoende alkaliserende voeding eet, wat in feite betekent: "Eet vooral veel groenten".

Alles op basis van de regels zoals beschreven in het boek "In Balance for Life" van Alex Guerrero. Je kan dus gewoon je vlees, vis, pasta, rijst, aardappelen, etc eten en daarbij veel groente en fruit. Daarmee zou ik niet weten welke vitamine en mineralen je niet voldoende binnen zou krijgen. Sterker nog, door de hoeveelheid natuurlijke voeding, denk ik zelfs dat je veel meer binnenkrijgt dan menigeen.