Hoe (on)gezond is hüttenkäse?

Cottage cheese: zuur + melk = klonterige structuur

Een boterham op een houten plank met hüttenkäse
Getty Images

Heel smakelijk ziet hüttenkäse, ook wel cottage cheese genoemd, er niet uit. Toch zie je op sociale media veel gerechten met hüttenkäse voorbijkomen. Het is populair vanwege het hoge gehalte aan eiwit en bevat weinig vet. Je kunt het in zoete en hartige gerechten gebruiken en als extra eiwitten toevoegen in de vorm van beleg op brood. Maar wat is hüttenkäse precies en zijn er nog meer voordelen?

Wat is hüttenkäse?

Hüttenkäse is een verse kaas die gemaakt wordt van de wrongel van koemelk. In tegenstelling tot de meeste andere kazen ontstaat hüttenkäse door uitlekken en niet door uitpersen. Dat zit zo: om kaas te maken worden aan melk stremsel en zuursel toegevoegd. Verschillende eiwitten die van nature in melk zitten, zoals caseïne-eiwitten, klonteren hierdoor samen. Dit noemen ze coaguleren. Hierna wordt de wrongel in kleinere stukjes gesneden. Als het vocht deels uitgelekt is, heb je de klonterige hüttenkäse die met bijvoorbeeld wat zout nog op smaak gebracht wordt. Bij de bereiding van gewone kaas wordt wrongel nog geperst, zodat er extra vocht verdwijnt, en na een pekelbad start het rijpen. Hüttenkäse is altijd superjong; het is zelfs onrijpe kaas. Doordat hüttenkäse niet geperst wordt, blijft de structuur zo korrelig. Eigenlijk is het de oudste manier van kaas maken.

Huttenkaas, huttenkase, hüttenkäse, cottage cheese en ricotta

Huttenkaas, huttenkase, hüttenkäse en cottage cheese zijn allemaal hetzelfde product. Cottage cheese betekent huttenkaas in het Nederlands. Hüttenkäse is officieel een Duitse merknaam, dus een specifiek merk van cottage cheese. Maar inmiddels is hüttenkäse zo bekend dat het nu ook een productnaam is.

En hoe zit het dan met ricotta? Dit wordt gemaakt van de wei die overblijft bij het maken van hüttenkäse of gewone kaas. De wei die overblijft als bijproduct van het kaasmaken of het maken van ricotta wordt opnieuw gekookt. Dat verklaart meteen de naam: ricotta betekent in het Italiaans letterlijk ‘opnieuw’ gekookt. Bij dit koken komen de eiwitdeeltjes bovendrijven. Ze worden afgeschept en men laat ze uitlekken. Ook hier klonteren deeltjes samen zodat je een ietwat korrelig product, de ricotta, hebt. Ricotta is glad en romig van structuur. De smaak is zacht en lichtzoet. Hüttenkäse is korreliger en friszuur van smaak.

Gezondheidsvoordelen van hüttenkäse

Terug naar de hüttenkäse. We laten je graag zien wat er gezond aan is:

1. Veel eiwitten

De wrongel bestaat voor een groot deel uit eiwitten. Het zijn vooral caseïne-eiwitten. Deze eiwitten worden langzaam verteerd, waardoor je langer een vol gevoel hebt. Caseïne eiwitten helpen je lichaam onder andere om calcium en fosfaat- mineralen die ook in hüttenkäse zitten - op te nemen, en dragen bij aan spiergroei. Met 100 gram hüttenkäse krijg je ongeveer 11 gram eiwitten binnen.

2. Weinig calorieën

Vergeleken met andere kaassoorten bevat hüttenkäse wel erg weinig calorieën. Het gaat om 92 calorieën per 100 gram kaas. Ter vergelijk: 100 gram ricotta bevat 140 calorieën, fetakaas bevat per 100 gram zo’n 275 calorieën, bij 30+ kaas gaat het om 280 calorieën per 100 gram en gewone Goudse kaas is gemiddeld gezien goed voor 370 calorieën per 100 gram.

3. Verschillende mineralen

In hüttenkäse zitten onder andere de mineralen kalium, calcium en selenium. Kalium is goed voor je zenuwstelsel, helpt bij het houden van een normale bloeddruk en speelt een rol bij het behouden van sterke en soepele spieren. Calcium heeft bij veel verschillende processen in je lichaam een taak. Het speelt een rol bij de werking van je spieren, het geleiden van zenuwprikkels, de bloedstolling, het delen van cellen en celgroei, het ondersteunen van je spijsverteringen het vrijmaken van energie uit voeding. Tot slot selenium, dat ondersteunt je immuunsysteem, is goed voor je schildklier, beschermt tegen de invloed van vervuiling en zonlicht en is goed voor de kwaliteit van sperma.

4. Weinig natrium

Hüttenkäse bevat minder zout dan de meeste andere kaassoorten. Natrium is een onderdeel van zout. Nu hebben we natuurlijk wat natrium nodig, onder andere voor het regelen van de bloeddruk, maar de meeste mensen krijgen er teveel vanbinnen. We een weer overzichtje per 100 gram kaas: 370 mg in hüttenkäse, 670 mg in gemiddelde Goudse kaas en 990 mg in feta. Ricotta levert met 165 mg per 100 gram wel minder natrium dan hüttenkäse.

Hüttenkäse in zoet en hartig

Hüttenkäse is een fris en eiwitrijk extraatje op een sandwich met bijvoorbeeld avocado, tomaat, gegrilde groenten, vlees of hummus. Maar je kunt het ook prima in allerlei recepten verwerken, zowel hartig als zoet.

Hartig:

  • Pasta met spinazie en noten
  • Auberginerolletjes
  • Volkorenbrood met doperwtjesspread
  • Gevulde tomaat
  • Knetterlekkere quiche
  • Omelet van eieren en hüttenkäse met verse kruiden en champignons
  • Flammkuchen met hüttenkäse en zalm
  • Bruschetta met hüttenkäse, tomaat en balsamicodressing
  • Als topping op een salade

Zoet:

  • Hüttenkäse met gegrilde perzik
  • Bosvruchtenmoes met hüttenkäse
  • Mandarijnentoetje
  • Granola met hüttenkäse en vers fruit
  • Scones met hüttenkäse en jam
  • Pannenkoeken met hüttenkäse (door het beslag)
  • Kwark gemengd met hüttenkäse, appel en kaneel
  • Hard volkoren broodje met hüttenkäse, frambozen en limoenrasp

Zelf hüttenkäse maken

Wil je zelf eens experimenteren in de keuken? Ontdek dan hoe eenvoudig je zelf hüttenkäse maakt.

  • Breng 1 liter (half)volle melk al roerende aan de kook.
  • Haal van de warmtebron en voeg 3 eetlepels citroensap toe.
  • Laat ca. 30 minuten staan zodat de klontjes zich kunnen vormen.
  • Hang een vergiet boven een kom. Leg een schone theedoek, kaasdoek of hydrofiele doek in de vergiet en schep daar het mengsel in. 
  • Laat uitlekken tot je de hüttenkäse dik genoeg vindt.
  • Breng eventueel op smaak met wat zout, peper en/of verse kruiden.
  • Het vocht dat door de doek gezakt is, kun je eventueel gebruiken om ricotta te maken.

Dit artikel is geschreven door Christel Vondermans. Christel is diëtist. Ze geeft graag praktische adviezen en begrijpelijke uitleg, zodat een gezonde leefstijl voor iedereen een stukje haalbaarder en leuker wordt.