Hoe kan ik van mijn buikvet afkomen?

Getty Images

Ik ben 57 jaar, 1,64 meter lang en weeg 64 kilogram. Dat is prima, maar ik heb een buikomvang van 96 centimeter. Naar mijn idee is dit te veel. Als ik afval krijg ik alleen nog minder billen en een mager gezicht.
Wat kan ik hieraan doen? Extra buikspieren trainen heeft geen zin, die worden wel harder, maar de laag spek blijft gewoon gezellig zitten.

Lina

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Je hebt een gezonde Body Mass Index (BMI). De BMI geeft de verhouding weer tussen je gewicht en je lengte.

Naast je gewicht, is het voor de gezondheid inderdaad ook belangrijk waar het vet zit. Bij de één zit het rond de middel (appelvorm), bij de ander op de billen en heupen (peervorm). Iemand met veel buikvet loopt meer gezondheidsrisico dan iemand met hetzelfde BMI en weinig buikvet. De middelomtrek is een goede maat voor de hoeveelheid vet in de buik.

Bij jou lijkt je buikomvang te hoog. Het is in dat geval het beste om het resultaat van de middelomtrek aan te houden, omdat deze het extra risico van te veel buikvet meeneemt.

Hoe meet je de middelomtrek?

Heb je je middelomtrek op de juiste manier gemeten? Dat doe je zo:

  1. Meet de middelomtrek tussen de onderkant van het onderste rib en de bovenkant van het bekken.
  2. Adem uit en lees jouw middelomtrek af.
Mannen middelomtrek Vrouwen middelomtrek Oordeel Advies
Omtrek kleiner dan 79 cm Omtrek kleiner dan 68 cm Ondergewicht Probeer aan te komen
Omtrek tussen 79 en 94 cm Omtrek tussen 68 en 80 cm Gezond gewicht Probeer op gewicht te blijven
Omtrek tussen 94 en 102 cm Omtrek tussen 80 en 88 cm Overgewicht (gevarenzone komt in beeld) Probeer af te vallen (zorg in ieder geval dat je niet aankomt)
Omtrek groter dan 102 cm Omtrek groter dan 88 cm Obesitas (verhoogd risico) Probeer onder begeleiding af te vallen

Kun je van je buikvet afkomen?

Helaas bestaat er geen slimme truc om plaatselijk vet te verbranden. Er is geen training die specifiek je buikvet te lijf gaat. Als je afvalt, gaat dit geleidelijk over je hele lichaam. Een diëtist kan je helpen om geleidelijk af te vallen. Vind hier een diëtist bij jou in de buurt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.