Hoe kun je omgaan met verleidingen tot snoepen en snacken?

Getty Images

Het is december. Ik vind het altijd heel lastig om al dat lekkers wat er dan te koop is te weerstaan. Hoe kan ik omgaan met verleidingen tot snoepen en snacken?

Iris

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

December is voor veel mensen een maand vol verleidingen. Na de pepernoten en chocoladeletters volgen de kerstkransjes en goedgevulde stollen. En vergeet de oliebollenkramen niet. Geen makkelijke maand om minder te snoepen of op je gewicht te letten. Maar waarom zou je wachten tot 1 januari? Wat er in december niet aankomt, hoeft er in het nieuwe jaar niet af.

Lastig om nee te zeggen

Uit recent onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat twee derde van de Nederlanders minder wil snoepen en snacken of hier al mee bezig is. Maar dat vinden ze wel lastig. Bijvoorbeeld omdat ze snoepen uit gewoonte of omdat ze het lekker vinden. Sommigen vinden het lastig om nee te zeggen als ze snoep en snacks aangeboden krijgen.

December heeft in feite maar vier feestdagen, maar als je om je heen kijkt lijkt het wel de hele maand (of zelfs nog langer) feest. Waar vroeger al het december-lekkers pas vlak voor de feestdagen te krijgen was, liggen winkels nu vaak al na de zomer vol met lekkernijen en extra producten speciaal voor de 'feestmaand'.

Tips om minder te snoepen in december

Wil je december toch een beetje gezond doorkomen? Deze tips kunnen helpen:

  • Heel simpel: Koop niet te veel. Met een kast vol snoepgoed maak je het jezelf alleen maar moeilijker. Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten.
  • Ga voor kleinere porties. Niet alleen als je iets te snoepen neemt, maar bijvoorbeeld ook bij het kerstdiner. Ga voor minder gangen en maak de gerechtjes kleiner.
  • Het helpt om na te denken over wat je wilt snoepen of snacken, en hoeveel je ervan wilt nemen. Maak bewust een keuze en geniet er dan ook echt van. Eet met aandacht.
  • Ga voor de iets minder ongezonde variant. Bijvoorbeeld bij Sinterklaassnoepgoed: echte ouderwetse pepernoten bevatten minder vet en calorieën dan kruidnoten. En kruidnoten met chocolade bevatten weer meer calorieën dan de ‘gewone’ variant.
  • Zeker tijdens de feestdagen kan je meer eten dan je eigenlijk zou willen. Luister daarom goed naar je lichaam en voorkom overeten. Als je voldaan bent, stop dan met eten.
  • Zorg de hele maand, dus ook tijdens de feestdagen, voor een lekkere portie beweging. Maak een mooie winterwandeling of een fietstocht bijvoorbeeld. Kom maar van die bank af!

En laat je niet gek maken. In december kan het echt lastiger zijn om al het lekkers te weerstaan en af te slaan. Dus lukt het een dag niet, ga er dan de volgende dag gewoon weer voor met frisse moed.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.