Is muesli met halfvolle melk net zo gezond als havermoutpap?

muesli-halfvolle-melk
Getty Images

Is muesli met halfvolle melk net zo gezond als havermoutpap?

C. van Nigtevecht

Het is lastig om te bepalen of het ene product gezonder is dan het andere. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel en hoe vaak je het eet, en wat je er eventueel aan toevoegt. In elk geval passen zowel een (basis) muesli als havermout met magere of halfvolle zuivel in een gezond voedingspatroon.

In de winkel worden ook soorten muesli en havermoutpap verkocht die niet in de Schijf van Vijf staan, omdat ze te veel suiker, zout en/of verzadigd vet bevatten. Lees daarom altijd het etiket en vergelijk verschillende producten. Zo kun je een product met minder suiker, zout en verzadigd vet kiezen.

Met de ‘Kies Ik Gezond?’-app van het Voedingscentrum kun je producten zoals havermout en muesli opzoeken en/of scannen met je smartphone en zie je meteen wat de voedingswaarde is en of het in de Schijf van Vijf past.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.