maandag, 8 augustus 2022

Maakt light-frisdrank dik?

Ik probeer af te vallen. Overdag lukt het redelijk om me aan een eetschema te houden, maar in de avond en nacht ga ik helemaal los. Ik baal hier zo van: nu val ik nog steeds niet af. En ik drink heel veel cola-light. Word je daar dik van?
Simone

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Afvallen zonder dieet is de beste manier om blijvend kilo's kwijt te raken. Door minder en gezonder te eten kun je op een gezonde manier afvallen. Minder eten en vooral minder snacken is daarbij het belangrijkste. 

Laat op de avond eten

Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Het gaat erom hoeveel calorieën je in totaal op een dag binnenkrijgt en hoeveel calorieën je verbruikt. De kunst is om ongezonde snacks te vermijden. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente of smeer een boterham met mager beleg. Hier vind je wat tips voor gezonde tussendoortjes.

Eetschema

Het is al heel goed dat je een eetschema bijhoudt. Maar bij gezond afvallen komt nog meer kijken. Zo is het belangrijk om goed voorbereid te starten en jezelf realistische doelen te stellen. Wellicht kunnen onze tips over Gezond afvallen je verder helpen, of schakel indien nodig professionele begeleiding in van een diëtist of gewichtsconsulent.

Cola-light en light-dranken

Light-frisdrank bevat geen of minder suiker dan gewone frisdrank, en dus minder calorieën. Als je op je gewicht wil letten, is  light-frisdrank een betere keuze dan gewone frisdrank. Sommige light-frisdranken bevatten nog wel calorieën. Als je deze drinkt, krijg je nog steeds calorieën binnen, zeker als je er veel van drinkt. Bovendien tast het zuur dat in (light-)frisdrank zit het glazuur van je tanden aan. Je kunt het beste water drinken, eventueel met wat munt of fruit erin, en koffie en thee zonder suiker.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.