donderdag, 22 april 2021

'Minder snacken bij spannende televisieprogramma's'

Hoe spannender een televisieprogramma is, des te kleiner is de kans dat je gaat snacken. Bij een saaie activiteiten eet je juist meer.

Dat blijkt uit een kleinschalig onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de Uppsala Universiteit in Zweden. Zij bestudeerden 18 vrouwen tijdens het kijken naar verschillende televisieprogramma's. Eerst keken de vrouwen naar een aansprekende aflevering van een populaire Zweedse comedyserie. Vervolgens kregen ze een lezing over kunst voorgeschoteld. Ter controle lazen de vrouwen ook nog een tekst over insecten in Zweden.

Saai

Vrouwen zijn bij een saaie inhoud eerder geneigd om ongezonde dingen te snacken. Tijdens de saaie lezing aten de vrouwen 52 procent meer dan tijdens het leuke programma. Zelfs tijdens het lezen van de tekst werd er nog 35 procent meer gesnackt dan tijdens de comedyserie.

Volgens de onderzoekers eten we dus niet automatisch meer als we televisie kijken, maar is het sterk afhankelijk van het programma. Uit verveling ga je meer eten.

Gezond

Toch is het volgens wetenschapper Aner Tal - niet betrokken bij het onderzoek -  vooral van belang om gezond te snacken. "Vervang chips door groenten of kies een kleine portie. Uit een zak chips blijf je graaien tot hij leeg is."

Zeker als je van jezelf weet dat je snel te veel eet tijdens het televisie kijken kun je volgens Tal de snacks beter uit het zicht houden. "Maak een gezonde keuze of vermijd saaie programma’s."

Bron(nen):