maandag, 4 juli 2022

Wat is het beste afvaldieet?

Er zijn zoveel verschillende diëten en afvalprogramma's. Welke werkt nu echt het beste?
Lydia

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Afvallen kan op veel manieren, maar ze zijn lang niet allemaal gezond en over langere tijd effectief. Atkins, Montignac, Voedselzandloper, Sonja Bakker, detoxen of het Oerdieet: als er één langdurig zou werken, dan was de rest niet nodig. Zo zie je: het wonderdieet bestaat helaas niet.

Verantwoord eetpatroon

Kies liever een verantwoord eetpatroon, waarbij je geleidelijk afvalt en toch alle voedingsstoffen binnen krijgt.

Wil je blijvend een gezond gewicht? Volg dan de drie fases van het Voedingscentrum. Daarin krijg je adviezen om af te vallen door minder te eten, gezonder te eten én meer te bewegen.

  1. Klaarmaken voor de start. Gezond afvallen zonder dieet begint met een goede voorbereiding. In deze fase krijg je zeven tips om te zorgen dat je klaar bent om af te vallen. Je hebt dan de middelen die je helpen om een gezond gewicht te bereiken.
  2. Gezonder minder eten. Afvallen is in theorie simpel: door minder energie binnen te krijgen dan je verbruikt, neemt je gewicht langzaam af. Om gewichtsverlies te bereiken zijn er drie belangrijke spelregels die je in deze fase leert.
  3. Op gewicht blijven. Ben jij een aantal kilo’s afgevallen en zit je nu op je streefgewicht? Gefeliciteerd! Nu is het belangrijk om dat vol te houden. Dat doe je door gezond te eten, veel te bewegen en door je gewicht in de gaten te houden.

Lees ook de belangrijkste kritiekpunten op bekende afvaldiëten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.

 

Liesbeth van Rossum is internist en endocrinoloog en Mariette Boon is internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet. Samen schreven zij de bestseller 'Vet belangrijk'. Dit duo weet alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Wil je afvallen? Luister dan naar onderstaande podcast voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.