zaterdag, 11 juli 2020

Conditioner werkt even goed als netenverwijderaar

Gewone conditioner of crèmespoeling is net zo effectief bij het verwijderen van de eitjes van hoofdluizen (neten) als speciale netenverwijdermiddelen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent.

Eitjes van hoofdluizen, zogenaamde neten, zijn heel moeilijk te verwijderen. Vrouwelijke luizen leggen hun eitjes op het haar en zetten ze vast met een lijmachtige substantie. Ook na gebruik van een luizendodend middel is het nog heel lastig van de neten af te komen.

Neten verwijderen
Sommige shampoos en conditioners worden verkocht als netenverwijderende middelen. De onderzoekers testten of deze beter werkten dan gewone crèmespoeling of conditioner. Daarvoor verzamelden ze 605 haren van 6 verschillende kinderen. Aan elke haar zat een eitje vastgekleefd. Ze probeerden deze neten te verwijderen en meetten hoeveel kracht daar voor nodig was.

Onbehandelde neten bleken het hardnekkigst. Deze waren het moeilijkst te verwijderen. Er bleek echter geen verschil te zijn tussen eitjes gedrenkt in speciale middelen en eitjes die behandeld waren met gewone conditioner. Deze lieten even gemakkelijk los.

Smeermiddel
Zowel de conditioner als de netenverwijderaars werken als smeermiddel, waardoor er minder kracht nodig is om de neten los te krijgen. Daardoor helpen ze allebei even goed als je neten wilt verwijderen.

De resultaten van de studie verschenen in het Journal of Medical Entomology.
 

Bron(nen):